Депутат съветва: Да заживеем по правилата на пчелите

Те са създали перфектното общество, казва Красимир Събев, който отглежда 55 кошера в Родопите

"Предпочитам да ме ухапе пчела, вместо да гледам ненужните конфронтации в парламента", казва депутатът д-р Красимир Събев, който е и известен пчелар. Нарича лека емоция да го нажилят  50 пчели наведнъж.

Докторът, пчелар и депутат обаче не се изживява като "невероятно добра комбинация", както е в популярната реклама. Ала да получиш бурканче мед, произведено от народен представител, си е чиста реклама за парламента на фона на редовните негативи, които се сипят към него години наред.


Запаленият пчелар се грижи за 55 кошера - свои и на приятели. Започнал да отглежда пчели от 2009 година, когато взел като на шега два кошера. Дядо му също бил пчелар. Старецът си отишъл от този свят, когато Събев бил едва на 5-6 години, но му останал ярък спомен как вади мед. Когато сам започнал да се занимава с медоносните обаче, осъзнал напълно, че ваденето на мед и "владеенето" на пчелите не е проста работа. Те се подчиняват на природните закони и ако иска да бъде добър пчелар, той също трябва да се подчини изцяло на природата. "През годините увеличавах кошерите, произвеждах майки, правих си селекция на майки с добри показатели. И в момента имам свои 30 кошера, имам и приятели, които увлякох в моето хоби и гледам и 25 техни кошера.

В два пчелина са кошерите - едните са в родното ми село Вехтино, а другите - в Черешово. "Един път в седмицата през активния сезон се грижа за тях, това си е неделно пчеларство. То им е напълно достатъчно да се поддържат в добро състояние, а от началото на октомври до февруари един път месечно ги наглеждам", обяснява 50-годишният д-р Събев. И допълва: "Сред кошерите не може да има преиграване, лицемерие, измама, там или си искрен, или не си. Ако нашето общество живее като пчелите, по правилата на природата, всеки ще е добре, това е то "колективен разум". Една пчела като цяло е неспособна да мисли, но много пчели действат като един организъм и разум. Функциите им в кошера са разпределени възрастово. Шест генерации има в един кошер и според възрастта изпълняват своята функция", обяснява Събев.  

Казва, че най-голямото му удоволствие е да изкара мед и да го подари. Преди две седмици извадил акациев мед, а днес, на 16 юни, събира родата да му помогнат да извади ливаден мед. "Иска се много работа, един вади питите от кошерите, друг върти на центрофугата, участваме всички - дъщеря ми, майка ми, брат ми, със семействата. И всички получаваме достатъчно количество мед. Всяко семейство от рода ни изяжда до 200 буркана на година. И не се разболяваме. Медът е супер храна, стимулант за имунитета", казва докторът пчелар. 

Често от пчелините се връща с нахапани ръце "като палачинки", ала смята, че ухапванията стимулират организма, а с годините е свикнал и не го смята за проблем.

"С пчеларство се хващат хора от най-различни професии, но съм забелязал, че това сме хора с еднакво мислене, обичаме чистотата на нещата, искрено почитаме и се съобразяваме с природата. Има какво да се научим от пчелите. Неслучайно те са на Земята от 160 милиона години. Тяхната адаптация е много по-впечатляваща от човешката - пчелното общество живее по правилата на природата. Хората имаме пръст в унищожението им, замърсяваме, хитреем да ги храним със захар, но пчелите няма да изчезнат, има достатъчно искрени пчелари", вярва Събев.

Докторът е в Народното събрание през седмицата, а в почивните дни отива на кошерите. Началник е на интензивното отделение в Смолянската болница, ала заради сесиите в парламента сега е в неплатен отпуск. Не отхвърля обаче разговор, помощ и съвет на никой пациент, а има познати и приятели от всички общини в Смолянска област.

"Продължавам, когато е възможно, да работя като лекар, опитвам се да помагам на колегите, защото нашата работа е много деликатна и специфична. Анестезиолог съм от над 21 години и съм се учил дълго. От 15 г. работя на две-три места. Преди това бях, освен в болницата в Смолян, и в частна клиника в Пловдив, пътувах всяка седмица", спомня си Събев.

Завършил медицина през 1994 г. и започнал веднага работа в Рудозем. Две години и половина бил участъков лекар на кабинет, но решил, че няма динамика. Обичал да се случват нещата по-бързо.

Сред операциите, които няма да забрави, е една от 1997 г., когато в Рудозем оперират с доктор Узунов 22-годишно момче с кучешка тения. Извикали го по спешност, тъй като прокървило следоперативно. "Момчето беше напълнило две торби кръв, това са около три литра, в хеморагичен шок. Д-р Узунов го бе пренесъл на ръце в операционната, беше го отворил и търсеше източника на кървене. Аз след това го приспивах, защото не беше адекватен. Тогава нямаше и кръвна банка в Рудозем, а отговарях и за това. Докато организираме кръводаряване, му направих тест за съвместимост и му прелях 500 милилитра кръв от мен. Този човек още е жив", спомня си Събев. Ала сочи и друг пример: имало мъж с тежка травма от Мадан, притиснат от бетон. Отворили го в операционната, ала цялата му кръв изтекла, не могъл да се спаси и загинал. "С това не може да свикнеш - когато въпреки борбата, която си положил, болният е починал и трябва да излезеш на вратата и да кажеш на близките. Ала за 25 г. стаж агресия от пациенти не съм видял", заявява Събев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?