Депото на КЦМ плаши Катуница

Проблемът с миризмите се разраства всяка пролет при обилни дъждове

Още преди две години кметът на Катуница Красимир Юруков алармира, че над Катуница се носи остра миризма като от пестициди от депото на КЦМ. Той обясни, че проблемът се разраства при обилни валежи през есента и пролетта. 

Юруков припомни, че депото от години е един от екологичните проблеми на селото му.  Всяка година пиша до различни институции - ОбС - Садово, РИОСВ, и напомням за проблема. Пречи ни не толкова запрашеността, колкото неприятната миризма при обилни дъждове, подчерта тогава Юруков.

Депото за промишлени и опасни отпадъци на КЦМ се намира на около 5 км от Катуница и на около 6 от Ягодово, близо до летище Крумово. Изграждането му започва през 2004 г. с основно предназначение екологично съобразно съхраняване на отпадъците, за които до този момент не е намерен друг метод за обезвреждане и рециклиране. Години наред на мястото в три котлована са се депонирали отпадъчни материали от производството на КЦМ. В първа и втора клетка са се складирали неопасни отпадъци, като шлаки от първи и втори етап на производство. Това е така нареченият клинкер - масата, която излиза като отпадък от преработката на цинковия концентрат. 

В третия котлован са се изсипвали опасни отпадъци както от външни фирми, така и от производствената дейност на КЦМ с цел тяхното обезвреждане. 

 

 Депото представлява оградената площадка от 76,299 дка.

 

В нея се извисяват огромни могили, подобни на пресечени пясъчни пирамиди. На сметището има жива охрана, като обектът е ограден с телена ограда. 

От КЦМ обясняват, че депото им е образец. Те категорично отрекоха твърденията за усетени неприятни миризми от депото. Оттам обясниха, че багери изгребват от котлован 1 и извозват за отработване клинкера във фабриката „Елшица”. Клинкерът изобщо не мирише и не може да се получи такава миризма, описвана в сигнала, обясняват от КЦМ.

Що се отнася до третата клетка, която е за опасни отпадъци, тя е под непрекъснато наблюдение, обясниха от предприятието. 

Имаме комплексно разрешително, спазваме всички условия в него

и правим непрекъснат мониторинг, обясниха преди време от предприятието.  

На въпроса на „Марица” предвижда ли се затваряне или рекултивация на депото, от предприятието обясниха, че клинкерът се извозва целогодишно. Всеки ден по 3-4 камиона с него поемат към „Елшица”. Идеята била той да не се струпва на депото и да не се превишава капацитетът му. От друга страна, тъй като има база за отработването му, се опитваме да извлечем всичко от него и да не го струпваме на депото, обясниха от КЦМ.

От РИОСВ - Пловдив също твърдят, че няма констатирани нарушения. За инсталация „Депо за неопасни и опасни отпадъци“ операторът „КЦМ“ АД има издадено комплексно разрешително № 308-Н0/2008 г. от министъра на околната среда и водите с влязло в сила решение от 15.11.2008 г. От извършените през годините проверки не са констатирани нарушения. „КЦМ“ АД извършва собствен мониторинг на подземни води.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?