Подай сигнал

Ден за изповед, утре - първото причастие за постите

България

от Екип Марица 565 прегледа 0

Ден за изповед, утре - първото причастие за постите

Днес е денят, в който трябва да се изповядате, за да получите свето причастие утре, на Тодоровден.

Това е разрешено от църковните канони, ако сте започнали великите пости в понеделник, 11 март, и сте се хранили само с плодове, зеленчуци, хляб и ядки, без да приемате никакви растителни мазнини и вино.

Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки и да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

Постите са свързани със схващането за греховността на хората и преходността на земния живот. Те представляват въздържание от употреба на блажни храни - месо, яйца, мляко и млечни произведения. Започват със Заговезни и завършват с причестяване.


През целия пост риба се разрешава два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба. През първата седмица, от понеделник до петък включително, се спазва строг пост - растителна храна без олио и вино. В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.

През втората седмица в сряда и петък е строг пост. В събота и неделя е позволено олио и вино. На Благовещение се разрешава и риба.

В третата седмица, наречена Кръстопоклонна, от понеделник до петък включително е строг пост, събота и неделя - олио и вино.

Ден за изповед, утре - първото причастие за постите

Коментари