Ден на отворените врати разбива митове за аутизма

Учат родители как да разпознаят симптомите и къде да търсят помощ

Терапевтичен център за деца с аутизъм ще запознава родители какво представлява болестта, как да я разпознаят и при какви симптоми да търсят помощ от специалист, както и с различни методи за подкрепа на хлапетата. Акцията е навръх Световния ден на аутизма - 2 април, в Центъра за рехабилитация и социална интеграция за деца от аутистичния спектър „Албедо”.

Преди 2 г. трите терапевтки в него създават фондация, а година по-късно центърът отваря врати и в момента предлага подкрепа за деца аутисти и техните близки - индивидуална терапия, работа с родител и дете, както и онлайн консултации за семейства от населени места, където няма такава услуга.

Идеята е с акцията на 2 април да повишим информираността за аутизма, защото съществуват митове и страх да се говори на тази тема, казва Ния Лютакова от „Албедо”. Кампанията ще премине през три тематични кръга -аутизмът и какво знаем за него днес, колко важна е играта в живота на всяко дете и дискусия за нуждите на децата аутисти. В Деня на отворените врати домакините са поканили директори на детските градини, представители на „Социално подпомагане”, а чрез социалните мрежи се опитват да стигнат и до широк кръг родители. 


Част от родителите виждат проблема и търсят консултация със специалист още в ранната възраст на детето, но мнозина дълго отказват да признаят, че то е различно, и стигат до терапевта чак когато стане на 5-6 г. и се налага да бъде отложено от училище, казва Ния Лютакова. Обикновено първи педагозите в детската градина разпознават симптомите, но диалогът им със семейството се оказва труден, добавя тя. Аутизмът представлява спектърно разстройство и може да бъде разпознат по някои характерни белези на поведението ​- когато детето избягва зрителен контакт, изостава с моторното си развитие, има забавен говор или въобще не проговаря, не се обръща при повикване по име. Заради тази специфика често родителите първо проверяват слуха на хлапето, казват от „Албедо”.

Колкото по-рано започне терапията, толкова по-лесно могат да се  компенсират дефицитите, подчертават оттам. Измежду различните подходи Ния Лютакова и колежките й залагат основно на индивидуална работа с децата и игрова терапия. „Следваме интереса на детето, независимо дали е свързан с музика, рисуване или физически игри. Така през приятното за него занимание го подтикваме да прави нещо, което иначе избягва. Когато проявим интерес към неговия свят, то се отваря”, обяснява тя.

И дава пример как, ако едно дете не може да се катери, но обича музиката, барабан може да се постави на най-високата част на пързалката. Когато е привлечено така, то търси начин да го достигне и е принудено да посочи, да се опита да каже на възрастния или направо да се качи по стълбите. Така се стимулира контакт с околните и двигателна активност. 

Въпреки че в модерния свят хората са все по-информирани, още битуват митове и заблуди за аутизма, казва Лютакова. Едва ли не всички си представят хората в това състояние като героя от филма „Рейнман”, а не е така. Не е вярно също, че аутизмът се лекува, по-скоро симптоматиката може да бъде подобрена. Преди години се е считало също, че състоянието се отключва от майката-хладилник, която не обгрижва емоционално детето, но това също е опровергано от науката.


Липсата на информация в обществото прави трудна интеграцията на деца с аутизъм. Според терапевтите от „Албедо” нормативната база за приобщаващото образование е много добре разписана. Проблем е обаче, че родителите на другите деца не проявяват разбиране, а учителите нямат ресурс да се справят ​- не могат да работят едновременно с толкова много деца, като оказват нужната подкрепа на аутиста, нито пък някой ги обучава как да овладеят евентуална криза на детето със специални образователни потребности.  Част от решението на проблема е да се говори на тази тема и за ранно детско развитие, категорична е Ния Лютакова. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?