Ден на кандидат-студента в Медицинския среща с изпитните комисии

За тази година не се предвижда промяна на бройките за магистърските специалности

Ден на кандидат-студента ще даде възможност на желаещите да учат в Медицинския университет в Пловдив да се срещнат с председателите на изпитните комисии и да зададат въпроси за програмите и формата на тестовете. Той е насрочен за 16 февруари в Аудиторния комплекс на вуза.

Подготовката за предстоящата приемна кампания обаче започна още през октомври, обясни зам.-ректорът по учебната дейност проф. Мария Куклева. Тогава е направен отчет за предишната и е определен съставът на комисиите и работните групи, за да се подготвят изпитните програми и справочникът навреме. Материалите вече са в сайта на Медицинския университет, а в Деня на кандидат-студента желаещите ще могат да си ги купят и на хартиен носител.

Висшето училище вече

има готовност с разчет колко бройки ще иска.

Вече втора година правим анализ за интереса на кандидат-студентите на база избора им на специалности по първо желание и за реализацията на вече дипломираните, обясни проф. Куклева. Тези показатели на входа и изхода са водещи при определянето на заявките.

За тази година не се предвижда промяна на бройките за магистърските специалности, тъй като към тях интересът е постоянен, а миналата година вузът отчете и по-голям брой кандидати. Затова и за това лято ще поиска 150 бройки за специалност „Медицина”, 100 - в „Стоматология” и 90 във „Фармация”.

По-динамична е ситуацията със специалностите, които дават степен бакалавър и професионален бакалавър. Миналата година например имаше спад на интереса да се учи зъботехника и затова в предишната кампания поискахме по-малко бройки, посочи проф. Куклева. Сега отново се наблюдава повишаване на кандидатите и ще се направят постъпки за повече бройки. Известен спад има в интереса към специалност „Инспектор по обществено здраве”. Възможно е в друга специалност да бъде обявена дори нулева година.

Най-голям е интересът към „Медицинска козметика” - 

една от новите специалности, която се наложи в последните години. Кандидатстват дори практикуващи в момента козметици, които си дават сметка от необходимостта да надградят знанията си, каза проф. Куклева. В последната кампания 60 човека се бореха за едно място в тази специалност. Това съотношение 6:1 догонва дори конкуренцията в магистърските програми.

Миналото лято голяма беше битката и за бройките в платено обучение - 100 човека с високи оценки от приемните тестове, но неприети в държавна поръчка, се съревноваваха за 20 места.

В последната кампания бяха завишени и бройките за рентгенови лаборанти, тъй като много болници вече ползват съвременна техника и има нужда от квалифицирани кадри. И тази година ще се искат същите бройки.
Колко точно ще са те, окончателно ще стане ясно през месец май, когато с министерско постановление се одобрява държавният прием във вузовете.

Форматът на изпита остава без промяна.

Вече завършихме реформата, която доведе до изцяло тестови формат с изпит в един ден, но с два модула по биология и химия, припомни зам.-ректорът по учебната дейност. Отново знанията по двете дисциплини ще бъдат оценявани от отделни комисии и бележките ще участват самостоятелно в балообразуването. И то остава по досегашната схема - удвоените оценки от приемните тестове по биология и химия плюс оценките по двата предмета от дипломата за средно образование. Шансове да се класират имат само преминалите долната летва -изискването за минимален бал 24.

Приемният изпит това лято ще бъде на 3 юли. За чужденците са насрочени 4 дати - по една през юни и юли и две през септември.

В приемната кампания на Медицинския университет

всички процеси вече са дигитализирани –

от подаването на документи до класирането, уведомяването и плащането на таксите. Това улеснява, а води и до по-голям поток на студенти от други държави.

Медицинският университет няма да провежда предварителни изпити като другите вузове, няма да има и пробни. Това ще е вече трета година за формата, който наложихме, и той се утвърди. Пробните изпити преди бяха по-скоро за да имаме възможност да го апробираме, обясни проф. Куклева.

Другият мотив против провеждането им е, че се правят на по-ранен етап, когато подготовката на кандидат-студентите още не е приключила. По тази причина те обикновено показват по-ниски резултати, което може да е демотивиращо.

Подготвителни курсове за кандидат-студенти МУ ще проведе само по зъботехника. Обикновено това се случва през юни по време на ваканцията. Опитът показва, че такова обучение е полезно с оглед на изискваните специфични познания и умения. Миналата година от 19 минали курса 12 са били приети.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?