Подай сигнал

Декларираме доходи от 10 януари

Бизнес зона

от Мария Петрова 600 прегледа 0

Декларираме доходи от 10 януари

На 10 януари - четвъртък, стартира данъчната кампания 2019. Декларациите за доходите на физическите лица могат да бъдат подавани най-рано на тази дата - както по електронен път, така и на място в офисите на Националната агенция по приходите НАП. Промяната в началната дата за деклариране на доходите е заради изменение в законодателството.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2019 година е 31 януари, напомнят от приходната администрация.

Регистрираните по ДДС търговци имат 80 дни да сменят софтуера за управление на продажбите си в търговските обекти и касовите си апарати, припомнят от НАП. Срокът за регистрираните по ДДС е 31 март 2019-а, а за фирмите без ДДС регистрация е до края на юни 2019 г.

С промени в законодателството от 1 април 2019 г. се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер, управляващ продажбите в един и същи обект, без софтуерът и касовият апарат да са свързани и софтуерът да отговаря на новите изисквания в наредба Н-18/2006 г. Въвежда се изискване софтуерът задължително да управлява всички фискални устройства или принтери. Едновременно с това са въведени и нови изисквания към касовите апарати, като всяка касова бележка трябва да има отпечатан QR код и данни за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове.

Коментари