Действа ли ДНСК избирателно с незаконните строежи

Как институциите у нас се контролират услужливо една друга

Районна прокуратура - Пловдив възложи проверка за събаряне на незаконни строеж в частен имот в Перущица. Инспекцията е във връзка с жалба на Никола Ангелов, който се оплакал, че е неудовлетворен от изпълнението на заповед за събаряне на незаконни строежи в неговата част и тази на брат му Гълъб в бащиния им имот в Перущица.

Преди време Никола заподозря служителите на инспекцията, че прилага едностранно закона и ликвидира избирателно незаконните постройки. Не изпълнява съдебно решение на ВАС и публикува на сайта на ДНСК невярна информация. За случая "Марица" първа писа в края на миналата година. В жалбата си до обвинението той разказал случая си и приложил публикацията. В резултата на това Районна прокуратура е издала постановление за възлагане на проверка от 16 февруари т.г.  

Повече от 11 години Ангелов води битка за събарянето на незаконни постройки, вдигнати от брат му в бащината им къща в Перущица.  

От 1996 г. имотът е разделен от родителите нотариално наполовина между Никола и брат му Гълъб Ангелов.  

 „Имаме общ вход с брат ми. Нотариално е заверено, че му давам право да строи срещу разрешението да ползвам общия вход”, разказа тогава Никола. И допълва, че брат му първо изградил гараж, но след това започнал да надгражда над него помещение, като събаря външни стени на сградата.    

Отношенията между двамата се влошили и Никола решава да пусне жалба за незаконното строителство, извършено от брат му. На мястото пристигат експерти от община Перущица и описват като незаконни баня с тоалетна, пристройка в западната част на сградата и битова стая в неговата част от имота. В частта на Гълъб пък експертите обявяват за незаконни постройките без гаража. Никола се опитва да обясни пред органите, че всичко вдигнато в парцела му е наследено и правено от баща му и дядо му, а самият той не е строил незаконно. Стига се до съд и успява да спаси само една от постройките, обявена от РДНСК за незаконна. Дори осъжда инспекцията да му плати 1700 лв. разноски по делото. За събарянето на банята в имота обаче са изпратени работници и техника. Тя е съборена и инспекцията изисква от Никола да плати около 321 лв. разноски. 

Получих само хвърчащ лист за сумата, спомня си Никола. Втората постройка, обявена за незаконна, Никола решава сам да отстрани, за да не плаща отново на инспекцията разноски за събарянето, които се дължат в троен размер.  

С това незаконното строителство в имота на Никола е разчистено, но не това се случва с градежите на брат му Гълъб. Въпреки че са обявени за вдигнати без право, въпреки че има решение на съда за отстраняването им, до ден днешен изграденото извън гаража продължавало да съществува, обяснява Никола. И по-лошо, допълва мъжът, в сайта на ДНСК бе обявено, че те са съборени още през август. 

През ноември м.г Никола направи нотариално заверен констативен протокол от сайта на инспекцията. От него стана ясно, че „пристройка от изток с жилищни помещения към основна застройка, изпълнена като настройка над гараж с допълнителна пристройка от юг” са премахнати на 30 август 2017.г. Проверка на място обаче показва, че почти нищо от описаното не е съборено. Свалена е само една стена, но не и надстроените от брат ми и обявени от съда за незаконни постройки, разказа тогава Никола.  

Репортер на място установи тогава, че братът на Ангелов - Гълъб, е съборил част от стена с размери от близо 2 кв. м. Пред екипа на „Марица” той представи конструктивно становище от инж. Теменужка Гайдарова. Според него премахването на надстройката създава вероятност от дестабилизация на съществуващата сграда. Гълъб обясни още, че е писал до омбудсмана на републиката и оттам му отговорили, че не може да се пристъпи към събаряне, тъй като това е единственото му жилище. Мъжът бе категоричен, че не е извършил незаконно строителство, че е получил нотариално заверено разрешение от брат си и е вдигнал всичко с неговото разрешение. Според Никола обаче нотариалното разрешение е за друг строеж. 

Чувствам се дискриминиран. За мен моята част от бащината къща също е единствено жилище, но не мога да го ползвам, след като го обявиха за незаконно. Бях принуден да се изнеса на квартира, спирайки ток и вода за тези 10 г., както изисква законът до решаване на проблема. В същото време Гълъб е оставен спокойно да обитава незаконната част в нарушение на закона, а не като мен да бъде пратен на квартира, коментира тогава Никола.  

Той се закани да потърси правата си в Европейския съд. Никола недоумява как институция като РДНСК си позволява едностранно да прилага законите - констатира незаконно строителство в имотите на двама души, но събаря само на единия, който наследява и не е строил нищо. А истинският нарушител се прикрива и толерира, категоричен е Никола.

Днес той е изненадан как след жалбата му до прокуратурата и последвалото постановление за възлагане на проверка от РДНСК ще проверяват сами себе си.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?