Деца засадиха розмарин и мента в Пространство на любовта

Кварталното читалище увлече децата да оформят оазиса в двора на СУ "Найден Геров" за Пловдив 2019

Какво е билка, озадачи се вчера петокласничката Роза Янева от СУ „Найден Геров” в квартал „Столипиново”. За първи път чу думата на български, а и на майчиния си турски език не знае що за растение е това.

Момичето видя за първи път розмарин, чубрица, босилек, мащерка и мента и заедно с връстниците си от целия 5. Г клас се зае да ги засади. Градинката, която хлапетата оформиха между четири туи в двора на школото, ще носи името „Пространство на любовта”. Това е и названието на проекта на кварталното читалище „Пейо К. Яворов”, който се финансира от фондация „Пловдив 2019” и се реализира в партньорство с учебното заведение.

Философията му е у децата да се изгради любов към живота, земята и птиците. „Дошли сме на нашата земя да празнуваме живота, да творим с вдъхновение и радост. Да създаваме добро с чисти сърца и души”, казват от читалището. Въвличайки децата от гетото в оформянето на оазиса "Пространство на любовта", се опитват да събудят у тях и стремеж за опазване на природата, за опознаване на лечебните  дарове и грижа за тях.

В часа на класа петокласниците се изсипаха на двора, но се оказа, че само Атанас има някакъв градинарски опит - садил е дърво с баща си. Въпреки това веднага се намериха петима доброволци, които да пренесат инструментите и разсада.

Роза от 5. Г е единственото цвете у дома, наоколо няма никаква зеленина, не е ходила дори и в Цар-Симеоновата градина. Затова облече тениска, удари един танц и грабна червена лейка, за да се включи в градинарското приключение. Смуглата красавица е малката Наоми Кембъл на училището.

Билките са в полза на хората - използват се за лечение и в кулинарията, въведоха децата библиотекарките Людмила и Зоя. Обясниха им, че догодина Пловдив ще е Европейска столица на културата и за целта се осъществяват различни проекти, а този е един от тях. Поласкани, че са избраните деца, които ще садят, петокласниците се заеха да превърнат едрите буци в рохка почва. Мелиса направи първи опит с туята в един от четирите ъгъла на градинката, отчете, че е много близко до плочките, изрови я и отново я посади. „Много е хубаво!”, възкликна момичето, когато  замириса на почва, и очерта с показалец улей, в който да се събира водата при поливане. Мечтата на Мелиса е да стане доктор. Затова ще изучи не само традиционната медицина, а и билките - за да цери пациенти с лекове от природата.

Докато садеше туфите с мащерка, Емил пък научи, че става и за чай, и за супа, и за пица. Точно тази, с която обогати "Пространството на любовта", се оказа с лека нотка на лимон в аромата. Стига в двора се е носил само димът от отсрещния павилион, където продават дюнер, адана кебап и кюфтета!

„Много е голяма вероятността децата да запазят това, което сами са създали - коментира педагогическата съветничка на СУ „Найден Геров” Асена Георгиева. - Петокласниците сега влизат в пубертета. Били са в сградата на началното училище, по цял ден с един преподавател. Сега идват тук - сред много деца и много учители. Емоциите бушуват. Много полезно е енергията им да се вложи в нещо позитивно. Освен това грижата за насажденията създава работни навици”.

Докато приключи и сеитбата на семена, в двора на СУ „Найден Геров” вече имаше сърдити, че не са участвали в акцията. Педагогическата съветничка ще преговаря с директора да се купят още растения и да се включат още класове.

Следващия вторник в "Пространството на любовта" ще бъдат поставени хранилки за птици, изработени от стари PVC бутилки. Дотогава учениците трябва да поливат, като внимават да не сгазят растенията. Като зазими, може да спасят босилека от студа в саксии в класните стаи. А ако някой иска да изпробва приложението му в кулинарията, директорът Емил Начев е насреща - оказа се, че е майсторът у дома на риба с босилек.

Освен в градинарството деца от СУ „Найден Геров” ще се пробват и в илюстрирането на книги. Училището си ще партнира с издателство „Летера” по още един проект за Пловдив 2019. Писателката Диана Петрова ще гостува два пъти в учебното заведение, за да се срещне с хлапетата. Историите, които  разкажат, ще претвори в разкази и приказки. После децата ще нарисуват илюстрациите за книжката, в която ще бъдат събрани.

Деца от СУ „Найден Геров” и техните родители ще участват в общи занимания в клуб „Мама, татко и аз”. Той се създава по проект „Моето училище”, за който школото спечели 20 000 лв. от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. От 29 постъпили предложения столипиновското школо е единственото одобрено измежду пловдивските, класирано е на седмо място и получава максималния размер на финансирането.

Дейностите започват още този месец. Заложени са 6 тематични работилници на клуб „Мама, татко и аз”, в които ще участват по 10 деца и техните родители. Ще има две еднодневни екскурзии в планината и тридневен летен лагер за 20 хлапета и техните семейства, с които ще пътува и аниматор. Целта е да се засили работата с родителите и да се повиши мотивацията им да пращат децата на училище.

Клуб „Музика и танци” пък ще осмисля свободното време, ще развива талантите на учениците и ще им помогне да добият самочувствие. 15 деца от 3. и 4. клас ще танцуват хип-хоп и народни танци. Ще имат и две изяви пред публика.

По проекта ще бъде създаден и родителски клуб „Доброволец”. „Доброволчеството не е характерно за ромската общност, затова първо ще разясним принципите и правната рамка. После се надяваме да се сформира ядро от 15 желаещи, които сами ще си решат какво биха искали да направят за своите деца”, каза директорът Емил Начев, който се надява на поне 2 акции.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?