Деца с тежки диагнози влизат в час по рисуване и музика

Връстниците им от масовото училище ги извеждат на разходки из парковете на ж. к. „Тракия”

Деца с тежки диагнози от Центъра за настаняване от семеен тип „Св. Св. Константин и Елена” влизат в часове по музика и изобразително изкуство на свои връстници от СУ „Димитър Матевски”. А ученици от масовото училище им гостуват, за да изработват заедно сувенири или да ги извеждат на разходка в парковете на ж.к. „Тракия”.

Всяко от 28-те деца в институцията за 24-часова резидентна грижа е с множество тежки увреждания, нито едно не е пожалено от природата само с една диагноза. „Нашите деца са невербални. Те не могат да кажат: „Искам да се видя с приятелите ми”. Но когато ги доведем в училището, очите им светват: „Това е моят човек!”, описа Марина Ватева, ръководител на комплекса, в който има 4 центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и едно защитено жилище. Тя призна, че състоянието на повечето деца не позволява да постъпят в масово училище, но и когато това е възможно, става много трудно. „Обществото не е готово. Когато вървим по улицата, хора буквално пресичат и отиват на отсрещния тротоар”, описа Марина Ватева.

Децата с увреждания и приятелите им от СУ „Димитър Матевски” дадоха старт на националната кампания „Мисията е възможна”. Тя се организира от социалното министерство по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, като целта е различни институции и организации да работят заедно за деинституционализацията на децата в България. „Напоследък много нови думи навлязоха в речта ни, като хоспис, клинична пътека, копи пейст, а деинституционализация освен че е трудна, ознавача процес, който отнема поне 30 години”, обясни на събралите се деца в двора на училището една от преподавателките. И добави, че усилията през този дълъг период изискват сигурност, семейство, грижа, обич и работа заедно.

Зам.-министърът на социалната политика Зорница Русинова съобщи, че в Пловдив все още в институция живеят 60 деца, а в цялата страна от социалните домове  не са изведени 600 деца и младежи. През 2010 г. имахме 3 социални дома и един медикосициален, в които имаше общо 370 деца, направи сравнение зам.-кметът Георги Титюков.

На старта на кампанията дойдоха и приемни родители. Аз съм изгубила моите дечица и реших да отгледам друго, сподели Магдалина Николова. Когато взела Александра от дома „Мария Луиза”, момичето било седмокласничка. Двете живели заедно до пълнолетието й, а днес тя е вече на 23 години. Приемната майка я подкрепила да завърши училище, да се премести от Кричим в Пловдив, да заживее на квартира. „Сега работя в хранителен магазин. Справям се", описа момичето, чиято мечта е да стане фризьорка. „Учила съм я да е умна, възпитана и да слуша. Хората трябва да бъдат добри, за да са и децата щастливи”, е философията на приемната майка. Пенсионерка на 71 години,  тя е категорична, че докато е  жива, вратата на дома й е отворена за Александра. Била е и строга с мен, но винаги е било за мое добро, оценява грижите приемната дъщеря

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?