Подай сигнал

Деца от цяла България на лятна читалня в Градската градина СНИМКИ

Малчугани останаха разочаровани, че Пеещите фонтани не пеят

Пловдив

от ГАБРИЕЛА ЛАЗАРОВА 94 прегледа 0

Лятна читалня под открито небе събра малчугани от близо и далеч. Осмото издание на проекта стартира вчера и ще продължи до 14 юни. На Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев се обърна към всички струпали се мъници с думите „Забавлявайте се, деца“ и даде старт на голямото четене.

Целта на събитието е да изпълни със забава и интерес първите дни от лятната ваканция на малките ученици. В следващите дни са предвидени много игри, сред които четене в хор, „Бинго“, „Не се сърди, човече“ и различни езикови задачи.

Всички участници получават на място специални карти, на които да отбелязват с какво се занимават, а след края на читалнята,

за всеки от учениците има награда.

Освен пловдивските малчугани читателски клубове от цяла България също пристигат за празника на словото. Едни от най-активните вчера бяха представителите на клуб „Звездни читатели“ от Панагюрище. От там бяха Габриела, Елза и Георги, които се включиха във вълнуващото литературно приключение. Звездичките от училище „Марин Дринов“ с любопитство разглеждаха книжките и си избираха с какво да започнат.

„Аз обичам фантастиката. Любимите ми книги са тези за Хари Потър“, сподели петокласникът Георги, който за трети път идва в Пловдив и бе впечатлен от големите шадравани в парка.

Елза разказа, че обича да чете книжки с много картинки и малко текст, тъй като са <210> по-интересни, а Габриела пък предпочита да захваща дълги текстове без илюстрации, защото самата тя умеела да рисува и изобразява героите такива, каквито си ги представя.

Йоан от село Труд разгръщаше шарен комикс. Второкласникът от училище „Св. св. Кирил и Методий“ честичко идва в областния град, но вчера остана разочарован, тъй като фонтаните не пръскаха вода и не пееха.

Ивана от училище „Димитър Матевски“ бе подхванала поредната част на „Дневникът на един Дръндьо“, а приятелката <210> - Дария предпочете „Не се сърди човечето“ пред четенето. Третокласничката от „Софроний Врачански“ призна, че все още не е започнала да изпълнява

списъка с книжки за лятната ваканция

и мисли мъничко да си почине, преди да се залови с него.

Освен за сладурите книги от различни издателства, които партнират на инициативата, бяха осигурени и за родителите. Там възрастните могат да намерят издания за детската психология, помагала и много полезни съвети.

Коментари