Деца и родители си сменят ролите в ДГ „Мирослава“ СНИМКИ

Детска градина „Мирослава"  винаги e отворена за нови идеи и алтернативни възпитателни подходи. Затова и тази година по случай Деня на детето родители и деца ще сменят ролите си. Идеята на тържеството е малчуганите да бъдат публика, а майките и татковците да играят на сцената.

Възрастните направиха генералната репетиция за тържеството, което ще се състои днес, 31 май, от 17,30 часа в градината. Родителите от месеци подготвят програмата, наемат хореографи, репетират сценки, избират музика, костюми и се стараят да се представят добре пред рожбите си. 

Ден преди официалното представление родителите отлагат ангажиментите си и пристигат в салона на градината за последната генерална репетиция. Седемнадесет от тях са избрали да се включат в постановката „Малки олимпийци". Сюжетът разкрива съперничество между два отбора на олимпийските игри - синия и червения. Надпреварите на противниците включват скачане със чували, пренасяне на пинг-понг топче в супена лъжица и ходене върху пластмасови кофички. Докато сините и червените си съперничат, част от играчите се опитват да шмекеруват и да заобикалят правилата, но Цезар бързо се намесва и въдворява ред. А през цялото време мажоретки в такт размахват зелени помпони за подкрепа. 

Сцената е забавна не само за децата, а и за родителите, заемащи ролите на олимпийци. Майки в спортни екипи подскачат с чували, търкалят се и падат, връщат се и започват отначало. Цезар с факла в ръка развява огъня, а танцьорките със специална хореография подкрепят всички останали. Накрая и двата отбора грабват купи и финишират като победители, слушайки познатата класика „We are the champions". В сценката с удоволствие се включват и родителите на Любов от III група. Докато майката пресъздава олимпийски състезател, бащата влиза в ролята на лекар. Женя Садъчева пък участва, освен в „Малки олимпийци" и в „Бисерчета на доброто". 

Това приказно име носи и следващата сценка, която ще се играе на празника. Обикновено в нея също участват много родители. В ролите на Малката русалка и Нептун отново ще бъдат татковци и майки.

Друга постановка, която заема едно от основните места в празничната програма, е „Светът на детството". Тя е вдъхновена от тържеството, провело се преди месеци в детската градина - „Да съхраним българското". Тук възрастните ще изиграят специален народен танц. Целта е те да покажат на по-малките, че е важно в контекста на Европа България да запази своите ценности и идентичност.

Тематичните тържества за 1 юни не са избрани случайно. „Бисерчета на доброто", „Малки олимпийци", „Да съхраним българското" и още „Карнавал на приятелството" във времето се превръщат в емблема за детската градина, а през 2019-а „Мирослава" чества 40 години от създаването си. Това е и поводът за Деня на детето да се изиграят най-открояващите се празнични сюжети.

ДГ „Мирослава" е една от първите в страната, въвела метода на обучение Монтесори. Вече трета поредна година нестандартният способ на д-р Мария Монтесори с пълна газ дава ефект, променяйки към добро възпитанието на хлапетата и личностното им развитие.

„Превръща се в добра практика, родителите непрекъснато да са част от цялостната работа на децата в градината. Например размяната на ролите между малки и големи е важна, тъй като по този начин възрастните разбират и оценяват целия труд, който хвърля един малчуган, за да се подготви за представянето на сцената. А то не е никак лесно. И с това работата на майките и татковците не приключва. Те участват активно в образователния процес. Идвали са да представят професиите си с различни и интересни презентации. Често гостуват в градината, по Великден и Коледа отново са важна част от екипа. Освен това качествено и постоянно подкрепят всички таланти на децата, инициират различни конкурси на градско и национално ниво", разказва Светлана Симеонова, която преподава на II група и помага като координатор на родителите, за да се справят с репетициите. 

По думите <210>, възрастните в началото са по-срамежливи и не са толкова активни, но след като се срещнат с други родители, участвали в организации на празници, започват да се отпускат и да превръщат в мисия посещението на градината.

До празненството остават броени часове и всички вече са готови да покажат най-доброто от себе си.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?