Деца и куче-мускетар събират пари за болно момиче

Изработват мартеници в импровизирана работилничка, украшенията се продават и по интернет

Деца и куче с мускетарско име впрегнаха въображение и сръчност в по рицарски   благородна мисия – да измайсторят мартенички и да съберат пари, с които да помогнат на онкоболно момиче. Кафене срещу Имарет джамия, което обикновено е място за срещи на адвокати и съдии, през уикенда се превърна в творческа работилница.

Най-нетърпелива се оказа Лорин, която е на 5 години и половина, после пристигна и мъжко подкрепление в лицето на 7-годишния Марчело. Мъниста, цветя, звезди, футболна топка, цял слон и двойка пластмасови кутрета бяха втъкнати в червено-белите конци. А  „консултант” на хлапетата бе Атос граф де Лафер  от породата бобтейл – 10-месечният син на терапевтичното куче Мон, което всяка седмица влиза в детската клиника на УМБАЛ „Св. Георги”, за да помага на болните деца там.

Покрай тази своя мисия стопанката му Велислава Костадинова се сблъсква с трудните съдби на болни деца и вече няколко пъти организира благотворителни кампании в тяхна подкрепа. Този път акцията е за тийнейджърка с онкозаболяване. В момента момичето е в болница, майка му е починала също от рак и таткото полага неимоверни усилия да излекува дъщеря си.

На 2 март Велислава и  староанглийската овчарка Мон ще занесат мартеница, събраните пари в акцията и плодове на момиченцето.

Който е пропуснал съботно-неделните работилници, може да се свърже с инициаторката през Фейсбук и също да се включи Тя вече е въвела практика да разпраща украшенията по куриер, могат да се купят и в магазин на ул. „Източен” 121, където жената работи.

Миналата година по този начин Велислава Костадинова събрала заедно със съмишлениците си 1000 лева, отново за онкоболно дете. Тогава помогнала и  майката на друго, което вече е излекувано. Момиченцето, на което дарили средствата в миналогодишната кампания, загубило битката  с коварната болест. Сега неговата майка продължава подкрепата си към други болни деца, като също майстори мартенички и ги продава в Русе. Тъй като дъщеря й имала талант да рисува, жената използва мотиви от нейните картини, оформя ги от тесто, пече ги и ги закичва с червен и бял конец. Бабата също помага и двете вече са събрали около 710 лева.

Мон, която е на 4,5 г.,  и нейните наследници с охота се включват във всяка акция, в която участват деца. Понеже четириногата дама много обича стопанката да й чете „Тримата мускетари”, нейното потомство е получило имената от книгата на Дюма. Атос си има брат Арамис, Дартанян  е младши шампион на породата у нас, а Портос е вече в Америка. Дамата в това рицарско обкръжение носи името Амбър сент Клер.

Кучетата също ще получат мартеница за 1 март. Атос наскоро участвал в лекция срещу насилието сред деца пред тийнейджъри в Първомай, поканен е и на такива открити уроци в Левски и Русе.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?