Данъкът за стари коли скача с 30%, ето кога влиза в сила

По-скъпи данъци за колите над 10 години и по-ниски за новите, по-екологични автомобили от 2019 г. - това са част от данъчните реформи на кабинета, които вчера получиха единодушно одобрение от правителството и социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ако проектът на финансовото министерство бъде приет, данък „автомобил” ще скочи още от новата година. Сметката показва, че за най-старите коли данъкът ще се увеличи с 30%. 

Най-сериозно данъчната реформа ще удари старите автомобили. Идеята е колкото повече са годините, толкова повече да са парите за общината.  

В момента новите коли у нас са малко над 150 000, за сметка на около 2 милиона и половина стари коли. Разчетите на финансовото министерство предвиждат отпадане на отстъпката за катализатор и бонус за колите с екостандарт над евро 4.  

Ако промените бъдат формално гласувани, от догодина налогът на автомобилите ще зависи не само от възрастта и мощността на колата, но и от екологичната оценка. За стандартите от Евро 1 до Евро 3 включително, както и когато автомобилът няма екокатегория, коефициентът ще се утежнява с между 10% и 40%, а от Евро 4 до Евро 6 ще има намаление до максимум 60%. По-новите и по-мощни автомобили отново ще се облагат с по-висок компонент, като идеята е по-скъпите автомобили да се облагат повече. 

Около 2 милиона автомобила ще бъдат засегнати от промените в изчисляването на данъка, показват изчисления на Българската стопанска камара.

В момента данъкът се определя на база мощността на двигателя и годината на производство, като по-мощните и по-новите автомобили са с по-високо облагане, като целта е за по-евтините возила да се дължи по-малък данък. Самият размер на данъка се определя от общините, като може да бъде в рамки, зададени от закона. 

 Промени се правят също и по отношение на данъците за имоти. Занапред 50-процентната отстъпка за основно жилище ще се полага само ако то е единствено.

ТЕКСТ ПОД СНИМКА:

Социалните партньори от Тристранката одобриха промените

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?