Подай сигнал

Данъчното облагане е основно предизвикателство пред ЕС

Бизнес зона

от Мария Петрова 184 прегледа 0

Данъчното облагане е основно предизвикателство пред ЕС

Данъчното облагане е основното предизвикателство пред приемането на общата рамка на унифицирания продукт за лично капиталово пенсионно осигуряване РЕРР. Страните членки на ЕС сами трябва да помислят как да решат този проблем. Това коментира още преди година София инт Велд, член на Европейския парламент и Комисията по икономически и парични въпроси.

Според нея има 49 различни режима за даване на този вид стимул. Затова е много трудно да се намери формула за общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване, която да направи възможно PEPP да отговори на изискванията за данъчно облекчение във всяка страна членка. Ако PEPP не получи данъчно облекчение или стимул, а националните продукти получат, той наистина много трудно ще успее, каза още София инт Велд.

В Регламента на ЕП специално са описани изискванията за това какъв съвет трябва да получи всеки клиент за най-подходящите за него условия и особено за най-изгодния лично за него начин на изплащане на пенсията, каквато информация у нас не може да се получи. За да дават съвети, осигурителните посредници трябва да имат нужната квалификация.

С новия продукт се регламентира конкуренцията между предлагащите го на пазара, докато при нас такава конкуренция няма. Него ще могат да го предлагат всички лицензирани и надзиравани институции, които имат компетентност да управляват активи: банки, застрахователи, инвестиционни посредници, управляващи дружества - това е една огромна индустрия, която и в момента управлява трилиони евро.

РЕРР дава възможност парите да ви следват в целия ЕС. Отчита се, че има около 11 млн. души в момента, които са граждани на една страна, но живеят и работят в друга страна. Има и около 1 млн. души, които ежедневно прекосяват границите, за да работят в съседна държава. Човек може да носи РЕРР със себе си, да внася средства по него от всяка държава, да сменя доставчика му на пет години.

Коментари