Подай сигнал

Данните за въздуха - изгубени в меренето

Коректно ли е да се сравняват цифрите, отчетени от старата станция на Баня Старинна, с тези в "Тракия"?

Коментари

от Стоян Петров 551 прегледа 0

Екоактивистите твърдят, че данните за замърсяването на въздуха се манипулират

Данните на екоинспекцията в Пловдив, че сме дишали по-чист въздух през 2018 година, приличат на изгубени в меренето. Запитване на "Марица" мотивира служителите на РИОСВ да прегледат и отчетат броя дни с превишения на ФПЧ10 за изминалата година. За труда похвално, но за обнадеждаващата новина - не съм много убеден.

Изнесените данни се оказаха повече от оптимистични. Те показват, че дните, в които пловдивчани са се давили от прах, са намалели близо два пъти в сравнения с 2009 г. От 165 дни със замърсяване над нормата през 2009 г. дните са се стопили до 78, сочат цифрите от АИС "Каменица". И съобщават, че регистрираните превишения през 2009 г. в пункта на Баня Старинна са били 178, а засечените в АИС "Тракия" са 107 през 2018 г. На базата на тези данни екоинспекторите отчитат подобряване качеството на въздуха в града.

Защо измервателният пункт, който трябваше да мери замърсяването от трафика, бе преместен от натовареното кръстовище на булевардите "Цар Борис III Обединител" и "Шести септември" в далеч по-чист район, близо до парк Лаута? На всички е ясно, че дори общината да не си е мръднала пръста с реални мерки за подобряване на качеството на въздуха, той ще изглежда по-чист, измерван в "Тракия". Промяната дава основателен повод на екоактивистите да твърдят, че става дума за елементарна манипулация на данните. Някои дори иронично предложиха пунктът да се сложи в центъра на парк Лаута и така градът още утре ще отговори на всички европейски директиви за чистота на въздуха.

Оценяваме труда и мотивацията на екоинспекторите да разровят данните и да потърсят отговор на въпроса ни намалява ли броят на токсичните дни в града, но оставяме на читателите да преценят дали да вярват на изнесените цифри.

А те са повод да се замислим и върху още нещо. Дали печките на твърдо гориво са основната причина за замърсяването на въздуха в града, както отдавна се твърди? Пунктът в "Тракия" е транспортно ориентиран, той е разположен в близост до кръстовище с интензивен трафик, и все още отчита доста голям брой завишения. Това оставя съмнения, че може би не печките "Чудо", а трафикът е водещият фактор за формиране на замърсяването.

Коментари