Дани Каназирева: Трафикът се превръща в проблем №1 на Пловдив

Правилното регулиране на светофарите и разширяването на тесните булеварди ще намалят задръстванията

Проблемът с трафика в Пловдив става толкова сериозен, че започва да измества всяка друга тема, включително  и за Европейска столица на културата.  Все повече хора  смятат, че вече е по-лесно да се придвижваш  в София, въпреки че Пловдив е много по-малък в сравнение със столицата  като територия и население. Задръстванията на всички основни градски артерии и дори на второстепенни улици създават всекидневни затруднения за шофьорите и пътниците.  Все по-често, попаднали в капан на пътя, сме възпрепятствани  нормално да стигнем  до работа или учебно заведение и да се върнем у дома.   

Експертите на „Съюз за Пловдив“ са убедени, че този проблем може да бъде решен, ако общинското ръководство има воля за това. Ето  и няколко мерки, които биха могли поне в известна степен да подобрят организацията на трафика в града. 

Основният фокус е разтоварване на движението на четирите моста.  

Най-големите задръствания се получават на мостовете на Адата, на бул. „Васил Априлов“,  Герджика и  до панаира. В тези зони  в най-натоварените часове от двете страни на мостовете следва да бъде променен зеленият сигнал на светофарите, като стане по-дълъг. По този начин ще се даде  възможност  за по-бързото изтегляне на повече коли. Такъв дълъг зелен сигнал е необходим например и за автомобили, които се движат в пиковите часове и особено вечер  по бул. „Цар Борис III Обединител“ към бул. „Найчо Цанов“ за „Тракия“.   

Светофарните уредби  на  второстепенните улици  трябва да бъдат оборудвани с датчици, които да  предават данните за натоварването на кръстовищата  в Центъра за управление на трафика. В държавите на Европейския съюз  електронната система автоматично регулира  светофарите в зависимост от това,  доколко е интензивен трафикът.   

В пиковите часове на най-невралгичните  възлови кръстовища  в центъра на града и особено преди и след четирите моста следва дори да се предприеме така нареченото „ръчно“ регулиране, тоест чрез  намеса  на дежурния екип в Центъра за управление на трафика. 

Подобна система за управление на трафика е въведена в Пловдив от две години. За оборудването на Центъра  и новите светофари са платени над 6 млн. лева.  Крайно време е те да показват положителен резултат. 

Втората важна задача на Община Пловдив  е разширяване на  пътнотранспортната инфраструктура.

Уличната мрежа в града  си остава същата, каквато е била  и през миналия век, въпреки многократното увеличение на автомобилите. Градските пътища няма как да поемат  огромния поток от коли, чийто брой ще продължи да расте. Ще посоча само няколко примера  в коя насока е редно да се действа. 

1. Бул. „Марица-север“ е  една от възловите транспортни артерии, която трябва да се разшири и реконструира. Ние настояваме за това в продължение на няколко години.  Проектът не бива да се отлага, защото поради  изключително лошото  състояние на този булевард  шофьорите го избягват, а това допълнително натоварва  съседните булеварди.    

2. Колелото до Водната палата също създава постоянни задръствания. В резултат и по принуда превърнахме моста на панаира в паркинг.  Необходимо е да започне изпълнението на проекта за изграждане на  автомобилен подлез  на бул. „Марица-юг“, който да позволи автомобилите да преминават безпрепятствено  в двете посоки под бул. „Цар Борис III Обединител“.    

3. Бул. „Дунав“ е само един от примерите, по който има възможност да се изградят  две допълнителни ленти от двете му  страни в участъка  между кръстовищата   с бул. „Васил Априлов“ и ул. “Васил Левски”. Това ще улесни движението и в двете посоки.  Важно е тази реконструкция да бъде направена едновременно с предстоящата  реализация на проекта за водния цикъл, който предвижда подмяна на ВиК мрежата на бул. „Дунав“. 

4. Разширението на Коматевско шосе  трябва да се ускори, а не да се отлага във времето, каквато пасивност наблюдаваме.  Засега е изпълнен само първият етап от проекта, при който ширината на пътното платно е стеснена най-малко с един метър в сравнение със стария паваж. Изграждането на второ платно е отложено, тъй като  Община Пловдив не е провела своевременно процедурите по отчуждаване на частните имоти, които попадат в разширението. Те не бива да се протакат.

Бавните  улични ремонти пречат на трафика и създават допълнителни задръствания.  Недопустимо е  ремонт  на 1-2- километров участък от пътя да продължава две години. Не е нормално подлезът на ул. „Гладстон“ да остане затворен през цялата зима, при положение че този ремонт би могъл да бъде свършен през летните месеци. Пловдивчани постоянно са подложени на тормоз заради разкопани улици, на които се мяркат по трима - четирима работници. 

Вината за мъчително бавните ремонти не е на фирмите, а на  Община Пловдив.  При възлагане на обществените поръчки администрацията  допуска дълги срокове за изпълнение, не търси по-големи гаранции за качество от две години и не налага санкции, когато има пропуски. Този алгоритъм е объркан и е в ущърб на обществения интерес. От такава организация страдаме всички ние. 

За уличните ремонти се плащат  милиони левове. Затова сроковете трябва да бъдат максимално кратки,  гаранциите - максимално дълги, фирмите да работят на двусменен режим при постоянен строг  контрол от страна на администрацията. 

Градският транспорт  трябва и може да стане привлекателен и част от хората, които сега  се придвижват с лични автомобили, да го предпочитат.  Не безплатното обслужване  ще качи работещите хора в автобусите, а добре организираният транспорт.   

Сега в градските рейсове се возят предимно ученици и възрастни. Залага се на дълги линии, като много от тях се дублират, а в същото време липсват удобни връзки между районите. Например от кв. „Гагарин“ има връзка само с "Кючук Париж", но няма с кв. „Христо Смирненски“ и „Тракия“. Често се налага пътниците да сменят по два автобуса, за да отидат на работа, което прави четири лева на ден за пътни разходи. За същите пари двама души ползват такси.   

Транспортната схема  на градския транспорт следва да се преразгледа  с  цел да се създадат удобни връзки между районите с повече автобуси, за да не се чака на спирките.  Подобри ли се градският транспорт,  частично ще олекне и трафикът. 

Всички тези мерки, а и други, които могат да бъдат предложени от много по-широк кръг експерти, трябва да бъдат включени в програма на Община Пловдив за подобряване на организацията на движението с конкретни срокове и финансиране. Иначе няма да се справим с тежкия трафик.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?