Дани Каназирева: Не трябва да се допуска МБАЛ „Св. Мина“ да последва съдбата на Белодробна болница

Проблемите са няколко – партийните назначения, липсата на диалог и ефективна подкрепа от страна на Община Пловдив

Председателят на съветниците от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева внася на предстоящата сесия питане до кмета Иван Тотев за финансовото състояние на МБАЛ „Св. Мина“. Повод за това  са оставките, подадени от 30 медицински сестри поради ниското заплащане на техния труд.

„Не трябва да се допуска МБАЛ „Св. Мина“ да бъде следващото лечебно заведение, което ще затвори врати, както това се случи с Белодробна болница“, каза Каназирева.

Съветничката напомня, че през 2017 г. Общинският съвет взе решение за преструктурирането  на МБАЛ „Св. Мина“  чрез  вливане  на дружеството  в състава на МБАЛ „Свети Пантелеймон“.  Тогава пред Общинския съвет  управителите на двете болници, екипът на кмета и самият кмет  декларираха, че целта е МБАЛ „Свети Мина“  да излезе от  тежката финансова  криза.  Сливането на двете болници  беше представено  като  единственият спасителен вариант от фалит и прекратяване на лечебната дейност на МБАЛ „Свети Мина“.

„Година и половина по-късно болницата отново е в тежко финансово състояние, с абсурдно ниски заплати. В „Св. Мина“  отдавна има текучество и остра липса на медицински кадри, и ако медсестрите  напуснат, ще се стигне до затваряне на цели отделения“, предупреди  Каназирева.

Тя настоява кметът да отговори дали е финализирано  сливането на двете болници и ако този процес не е завършен, какви са причините.  Кметът трябва да обясни каква е  кадровата и финансовата политика  на лечебните дружества и дали от Община Пловдив са провели разговори с персонала.

„Проблемите са няколко  – партийните назначения, липсата  на диалог и ефективна подкрепа от страна на Община Пловдив на медиците“, коментира Дани Каназирева.

Каназирева настоява кметът да отговори:

Завършено ли е преструктурирането на МБАЛ „Св. Мина“ и МБАЛ „Св. Пантелеймон“ ? Ако не, какви са причините? Защо се стигна до масови оставки в МБАЛ „Св. Мина“? Какви са икономическите резултати на дружеството за 2018 г. според  предварителния отчет? От Община Пловдив проведени ли са  разговори с персонала на болницата? Как ръководството на МБАЛ „Св. Мина“ и МБАЛ „Св. Пантелеймон“ възнамерява да задържи  медицинските кадри и да привлича нови, за да подобри обслужването на пациентите? Ще бъдат ли отпуснати отново средства за погасяване на задължения на  „Св. Мина“  от бюджета  на Община Пловдив за 2019 г?

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?