Подай сигнал

Дани Каназирева: Наводненията в Пловдив - управленско безсилие

Коментари

от Екип Марица 1786 прегледа 0

При всеки дъжд улиците в Пловдив се превръщат в реки, междублоковите пространства ​- в езера, пешеходните подлези - в микроязовири. Градът остава под вода, въпреки че за поддръжка на дъждоприемните шахти пловдивчани плащат близо един милион лева годишно.

На това безобразие трябва да се сложи край, като се анализират и се решат следните проблеми:

Проблем №1: Дъждоприемните шахти

Те са над 17 000. Тяхната поддръжка е възложена на една частна фирма и общинското предприятие „Чистота“. От парите на пловдивчани се харчат близо 1 милион лева годишно за тази услуга. Има и трети, чиято работа е свързана с наводнените улици - това е ВиК, която има задължение да се грижи за канализацията и за което хората пак плащат. Пловдивчани нямат информация как са поделени функциите между тези три структури и къде да се обаждат, когато пред техния дом настъпва потоп.

Проблем №2: Проваленият воден проект

По-голямата част от канализационната мрежа е амортизирана, но подмяната на тръбите върви изключително бавно. Общината провали проекта за водния цикъл на Пловдив на стойност 120 милиона лева за реконструкция на ВиК мрежа в северната част на Пловдив, част от магистралния колектор и модернизация на пречиствателната станция. Парите бяха намалени, но до този момент работата по проекта не е започнала.

Проблем №3: Южен обходен колектор

Най-малко от 30 години кметовете на Пловдив обещават, че ще построят Южен обходен колектор, който да поеме обратните води в южните квартали на града, частично в район „Западен“ и „Тракия“, както и в „Остромила“ и „Беломорски“, където няма канализация.

Южният колектор обаче продължава да съществува само в сферата на илюзиите.

Проблем №4: Презастрояване

Застрояването на жилищните квартали с нови сгради се прави без никаква преценка за околната среда. В Община Пловдив не се интересуват дали в съседство с бъдещата жилищна кооперация или офис сграда има достатъчно паркоместа, площ за игра и почивка, зеленина, а също така дали съществуващата канализация е в състояние да поеме допълнително натоварване.

Проблем №5: Пешеходните подлези

Пешеходните подлези редовно се наводняват при всеки дъжд и стават недостъпни за хората. Там, където има търговски обекти, дъждът се превръща в голямо бедствие, което носи огромни щети за дребния бизнес. Наводненията са особено тежки в подлеза на Чифте баня, до аптека „Марица“ и до Централна гара. Те са собственост на Община Пловдив и няма обяснение, освен за безстопанственост, че години наред никой не си е мръднал пръста да направи система за отводняване.

Проблем №6: Нов асфалт върху стари тръби

Липсва обследване на съществуващите подземни комуникации на града. Нито един кмет или пък член на екипа му не е наясно какво всъщност става под асфалта. Никой не прави обследване, преди да закопава милионите на пловдивчани. А това е една от основните предпоставки за качественото изпълнение на реконструкциите.

Коментари


Няма как да са задръстени шахтите по време на големият дъжд преди близо месец, тъй като няма листа, които да ги задръстят. Листата на дърветата по това време не падат, освен ако не ги събори градушка. Просто водата, която трябва да падне за 1 дъждовен месец се изля за 2 часа, при това с гръмотевици. Значи Бургас и Варна под вода, София и Стара Загора плуват, даже Велико Търново, дето е на баир и там по главната улица половин метър вода, села и малки градчета ги залива напълно, а язовирите в цялата страна преливат, ама никъде другаде само в Пловдив шахтите са задръстени! Айде моля ви се! Помните ли миналото лято как на няколко села в Халкидика водата отнесе всичките им коли в Бяло море, а в Сърбия цели градове и райони от стотици квадратни километри бяха залети и стояха седмици под вода, ама никой не казва идиотското "Ами кмета е задръстил шахтите!" Толкова прости и нагли могат да са само Славчовисто-Герговистите!

А бе тъпаци ние помним, как хората псуваха Славчо при всеки дъжд и при всеки сняг, щото нещата ставаха страшни. И улиците не можеше да изчисти зимно време, и подлезите и улиците ставаха на езера и нищо не вършеше, като кмет и колко сочни псувни отнесе милият само той си знае и сега го сърби задника. По време на социализма и до сега например подлезите на баня старинна, на Тримонциум и на гарата винаги се пълнят с вода, а под железобетонния мост винаги е било като язовир и винаги има малоумници като видят 50 метра широка локва да се опитват да минат през нея. Например откак съм жив съм сигурен, че магазините в подлеза на гарата ги чистят поне за 100-тен път.

Ало Славчовите тъпи тролове млъкнете, че ми писна от вас! Няма как построеното от Славчо да се наводни, тъй като той нищо не е построил! Толкова сте тъпи, че направо ме е срам да казвам че Славчо е бил кмета на града. И при Славчо се наводняваше града и то на много повече места.

Някой хора даже нямат акъл да разберат че има жени, които могат да свършат по добра работа от тях в много направления.

Не е безсилие а целенасочени кражби.По-голям крадец от Тотев май не сме виждали още.

Много точно са изброени проблемите! Ама като чета по-горе коментарите много философи и разбирачи има. Дано те оправят проблема или ще си останат поредните плямпаловци в мрежта!

Данка Здравка да я направим кметица предлагам.

Проблем N:7 - кака Здравка Каназирката

Виновен е Иван Костов. След него никой нищо не може да направи. И БСП е виновно. Завинаги. А в последните 12 години гърбавите се изгърбиха да крадат и не им остава време да направят нещо за града, та са извинени. Сега асфалтират. Когато му дойде времето, ще отводняват. Ясно?

Фурнаджийска лопато тези проблеми ги знаят и децата в Пловдив.Недей казвай какво трябва да се направи,а кажи как да се направи.

Mnogo si slatka ?

Ами къде са твоите зам. кметове бе Здравке.Нали и ти си част от това управление.Или щото идат избори бягаш от потъващия кораб.Твоето се нарича политическо безочие.Никой не обича такова нагаждачество, като твоето.

кака здравка като стане кмет ще има само сухи дни и от чешмите ще тече само мед.а тя ще играе на кола като едно време

Напълно занемарените тротоари в самият Център на града,ул.Петъофи,през този тротоар ,останал неоправен НАРОЧНО от Кмета на район ЦЕНТРАЛЕН,водата напълни мазетата на старите,запазени къщи отново,пълна мъка ! Колко пъти писахме,колко пъти молехме ремонта да се довърши = НЯМА ! А сега,кой ще поеме щетите.......Кмета ли ! Пълна безотговорност !!!

МАМИН ВЪРНА ЛИ СЕ ОТ ОТПУСКА? ДА СЕ НЕ ВРЪЩА. ПО -ДОБРЕ НИ Е БЕЗ НЕГО. И БЕЗ ТОВА САМО КРАДЕШЕ. МИНИСТЪР МАРИНОВ ВРЕМЕННО ДА ПОЕМА КМЕТСТВОТО ДО ИЗБОРИТЕ, А НАЕСЕН ДА СИ ИЗБЕРЕМ ПО - НОРМАЛЕН КМЕТ.

Троловете на маминия срам нямат .Какво е построил Славчо го прочетете в отчета му от 17 юли 2011г.Има го в интернет.Нещата ги правеше в пъти по-евтини,много по-качествени и много по - бързо.А това , че Славчо крал , никъде из града не го казвайте, че ще ви се смеят , а може и кютек да ядете

Идват избори и много ще ни убеждават че могат да управляват Пловдив. Важното е да си спомним какво е направил всеки досега, а не да се правят някои за чисто нови.

Тая па и тя- стриптизьорка - политичка ще става.И акъл дава кое как да става.Освен да си върти задника на пилона-нищо друго не може да направи.......Ама и тия от мвро-ото и те пълни кретени-като тоя по-долу,дето пише- всичко дето Главчу построил не се наводнило..Ми как да се наводни като оня не построи нищо-едно клозетче боядиса, едно ренде пльосна на Главната и тва му беше за 4 години крадливо управление..

Как тая си представя , че не е част от играта

не само данка направи и то два пъти тотев кмет, а участваше в управлението със зам. кметове.самият тотев каза , че винаги го е подкрепяла, но е очаквал 6 месеца преди изборите да се извърти.

Я да не сравнявате Славчо с тези боклуци Чамака и Тотев. Всичко , което Славчо построи , нито едно не е наводнено. И при него имаше такива порои , но никога не оставяше града да се наводни и в такива моменти за разлика от Тотев винаги беше в града.

АМИ ДАНИ КАКВО СЕ СЪРДИШ , ТИ НИ ГО ДОКАРА ТОЯ КРАДЛИВ ИДИОТ ЗА КМЕТ. ЩЕШЕ В ЗАТВОРА ДА ГО ВКАРВАШ , А ВЗЕ ЧЕ ПОСЛЕ ОФИЦИАЛНО ГО ПОДКРЕПИ.

Ще си позволя да репликирам публикацията само в т.№3! Южният обходен колектор преминава и през землищата на т.нар. общини Марица и Родопи! Дълги години двете общини бяха управлявани от БСП, а това не е в интерес на БСП! И не е само Южният обходен колектор!

АЛООООО,КАНИ !! ТИ ЛИ ЩЕ ГО ОПРАВИШ ТОВА ЗА КОЕТО ГОВОРИШ НИКОГА НЯМА ДА ТЕ ВЗЕМАТ В ГЕРБ!!!!!!!!!!!!!!!

Да това са проблемите , но Администрациите от времето на Чомаков, Славчо, Тотев, неглижираха тия всекидневни проблеми на пловдивчани , и затова се при всеки дъжд Пловдив заприличва на полу блато, полу езеро . С полу политика това се постига. Дано следващия кмет с приоритет му бъдат тия проекти, тъй като икономиката на Пловдив в такива ситуации трупа огромни разходи