Да сменим Александър II с Александър Йо на коня

Скандалите са като гъбите - виреят най-добре на сянка, особено ако е азиатска. Балансираните мнения, оценки и позиции искат повече светлина, която, за жалост, огрява едни по-западни общества. Руският патриарх Кирил се обиди, че споменаваме руснаците наред с другите народи, воювали за свободата ни. Наши политици не му останаха длъжни и на свой ред го обидиха. После патриархът продължи да се обижда от Москва, а нашите от София продължиха да се обиждат помежду си.

И като заваляха плюнки, та цяла неделя - тихо, кротко, напоиха майката земя. Напоена преди 140 години от кръвта на руснаци, украинци, финландци, поляци, румънци, та чак до японците, представени от истинския самурай Сейго Ямадзава. Така че пропуснахме да благодарим и на Япония. Само дето руският император повежда многонационалните легиони, а не полския, финландския, украинския, румънския, поради липса на такива. Цел може и да са били проливите, ала от пролятата кръв се ражда  третата българска държава. И за какво тогава спорим.  Само че това звучи твърде традиционно, балансирано, кротко - не е в крак с новото време.

Друго си е да заявиш като многоуважаемия Александър Йорданов, че 3 март нищо не значел. Важен бил Берлинският конгрес, след него сме се появили на европейската карта. Така е. Дори аз бих отишъл по-далеч: прекръстваме "Руски" на "Немски", редактираме стихотворението "Булевардът" от Миряна Башева  - "Този факт е световно известен/ че на "Немски" започва денят" и  сменяме Цар Освободител с Бисмарк. Или още по-добре: заменяме цар Александър Втори с Александър Йорданов. В качеството му на съосновател на четвъртата българска държава, в която демокрацията е победила с малко, но завинаги. И спорът е решен.

Само трябва да подсилим краката на коня поради по-голямата тежест на новия Александър.

Имам предвид - историческа.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?