Подай сигнал

Да си угодим: брускети със синьо сирене, хрупкава риба и мус

Гурме

от Екип Марица 471 прегледа 0

Хрупкави брускети със синьо сирене

За да се почувстваме добре в петък вечер и да се насладим на чувството, че уикендът предстои, а не свършва, да си угодим с гурме кухня!

Предложенията ни за днес са брускети със синьо сирене, хрупкава риба и шоколадов мус.

Брускети със синьо сирене

Продукти: 4 дебели резени брускети, 1/3 чаша (80 мл) зехтин, 1 скилидка чесън, 2 с. л. балсамов оцет, 1/2 ч. л. кафява захар, 80 г рукола, 4 филийки прошуто, 120 г синьо сирене, 10 леко препечени орехови половинки

Приготвяне: Намaжете брускетите с 1 супена лъжица зехтин и препечете от двете страни за по 1 мин. След това натрийте едната страна с чесън.
Поставете останалия зехтин, оцет и захар в малка купа, овкусете и разбъркайте. Смесете руколата с половината от дресинга. Върху всяка брускета поставете по парче прошуто и малко от руколата.

Хрупкава риба

Продукти: 1 чаша брашно,1/2 ч. л. сол, 1 чаша ( 250 мл ) газирана вода или бира, 100 мл растително масло, 4 обезкостени филета от риба

Приготвяне: Смесете брашното и солта в купа. Направете кладенче в средата и постепенно добавете газираната вода или бирата. Потопете рибата в сместа и я изпържете в тиган за 3-4 минути, докато обвивката придобие златист цвят. Изцедете от мазнината в чиния, покрита с хартия за готвене.

Шоколадов мус

Продукти: 300 г нарязан тъмен шоколад, 3 яйца, 1/4 чаша (55 г) пудра захар, 1 с. л. пресято какао на прах, 300 мл сметана за готвене, настърган шоколад за поръсване

Приготвяне: Разтопете шоколада на водна баня и оставете настрани да изстине леко. Поставете яйцата и захарта в голяма купа и разбийте с миксер докато сместа побелее, сгъсти се и удвои обема си. Смесете в охладения шоколад и какаото на прах. В отделна купа разбъркайте сметаната с голяма метална лъжица и я прибавете към шоколадовата смес много внимателно. Разделете в 6 чаши и сложете в хладилника за поне 1 час. Извадете от хладилника 15 минути преди сервиране и поръсете с настърган шоколад.

Коментари