Да се пуши ли в заведенията: Ауспухът срещу цигарите

Привържениците: Мръсният въздух е по-вреден Противниците: В цяла Европа ограничават дима

Предложението на Валери  Симеонов за връщането на пушенето на определени места в заведенията разпали нови дебати. Поддръжниците му веднага  извадиха аргументи: през последните години на практика контролните органи не успяват да направят така, че в заведенията да не се пуши. Въпреки проверките и съставените актове в повечето от тях, особено вечер и посред нощ, могат да се видят масово клиенти с цигара в уста.

 "Готов съм да плащам наложените ми актове, но няма да забраня на клиентите си да пушат. Иначе няма кой да ми стъпи в заведението", коментира известен пловдивски ресторантьор, пожелал анонимност. Според закона инспекторите от регионалните здравни инспекции извършват проверки и имат право да налагат санкции.  В един момент от РЗИ - Пловдив признаха, че имат на разположение само пет инспектори, които просто изнемогват. 

 Допълнителен проблем е, че за да бъде извършена проверка по сигнал, той се подава на дежурния за целта телефон - 640 222. Ако сигналът е анонимен, не се работи по него. Трябва да има посочени данни на лицето, което алармира, за да се даде обратна връзка за извършената проверка. Задължително се посочва и името на заведението. От общинския инспекторат след оплаквания на граждани също се опитаха да правят проверки. Техните служители обаче не  могат да глобяват нарушителите, а само да предават сигналите на регионалната здравна инспекция. Така се губи много време и на практика нищо не става. 

Други посочват, че изгорелите газове, особено от двигателите на старите дизелови автомобили, също са много вредни и опасни. Световната здравна организация определи въздуха в България като опасен за здравето. София е лидер в класацията на Европейската агенция по околна среда за най-замърсена столица в Европа.  Пловдив пък е начело в таблицата за най-замърсения град у нас.  Броят на преждевременните смъртни случаи в България поради високите нива на замърсяване варира между 14 000 и 18 000 души годишно. В тази цифра не се включват тежките белодробни заболявания, болестите на сърдечносъдовата система, на мозъка и на репродуктивната система, които са в резултат или се обострят от качеството на въздуха, който дишаме. Освен старите автомобили, много опасни са частиците, които се отделят при изгарянето на дърва и въглища през зимата, а все още много хора се отопляват  с тях.

Всички тези данни дават поводи на защитниците на тютюнопушенето в заведения да обвинят властите, че са предприели масирана кампания срещу цигарите, а не правят нищо срещу намаляването на вредните емисии, изпускани от старите автомобили, и отоплението с твърдо гориво. Според тях жертвите на тютюневия дим са по-малко от тези от мръсния въздух.

Тезата им обаче се отхвърля от противниците на пушенето. Всичко тръгна от Пловдив. От 1 юни 2012 г. се забранява тютюнопушенето в цялата страна на закрити обществени места. С тези думи, казани пред журналисти на 14 декември  2011  година в града под тепетата, министър-председателят Бойко Борисов разбуни духовете. Това стана след първото изнесено  правителствено заседание, които се проведе в сградата на Областната администрация, а домакин бе губернаторът Здравко Димитров. Тенденцията важи за цял свят, тъй като този бич за човечеството се ограничава в пъти, добави премиерът. Забраната ще бъде като подарък за децата в България на техния празник, каза още той и изрази надеждата си предложението да бъде прието и от Народното събрание.

Датата 1 юни не е избрана случайно, тъй като тогава настъпва летният сезон и ще се даде възможност собствениците на заведенията да могат да се адаптират, посочи Борисов. Премиерът уточни, че правителството е предложило промяната още преди две години, като толерантно е дало гратисен период на ресторантьорите да се приспособят. 

Той призна, че е мислил различно, когато са започнали да обсъждат тази тема. 
"Дойдоха при нас с доводите, че ще фалират ресторантите, ще фалират хотелите, ще настане ужас. Как не е настанал в Америка, как не е настанал в Бразилия, как не е настанал в цяла Европа! Само при нас веднага настава ужас. От всяко нещо, което тръгне да се прави, настава ужас изведнъж. Знам, че  много хора ще бъдат против, ала аз затова и считам, че от 1 юни като символ в Деня на детето, а и започва летният сезон. Тогава времето е хубаво, може да се пуши навън и постепенно хората за два-три месеца ще свикнат с всички тези усилия", аргументира се той.

Депутатите приеха предложението. От тогава до сега имаше няколко неуспешни опита за облекчаване режима, но без успех.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?