Да кандидатстваме и за Европейска столица на модата

Упрекват пловдивчани, че ще посрещнат гостите за Европейска столица на културата с разкопан площад, разбити улици и недовършени ремонти. Замислят ли се обаче нашите критици колко провинциално и демоде звучат подобни твърдения?

Пловдивчани сме в крак с модните тенденции и за нищо на света няма да се посрамим пред чужденците. Есен/Зима 2019 се вихри с пълна сила по улиците на града, от които струи на талази актуалният за сезона небрежен шик. А как иначе в аристократичен град като нашия, в който не избиваме комплекси, а превръщаме дефектите в ефект.

Много хора се учудиха, че за откриването на Пловдив 2019 беше изградена величествена шумерска кула. Не са ли чували, че етномотивите са на мода този сезон, та питат и умуват какво общо имали шумерите с Пловдив? Напълно в крак с тенденциите креативните мозъци на незнайни филибелийски дизайнери са решили да изтипосат това творение на изискания стил в центъра на града. Със сигурност, когато го видят, Гучи, Кавали и Валентино вкупом ще си скъсат дипломите.

Световните дизайнери този сезон са в плен и на животинския принт. Пловдив не остана по-назад. Защо, мислите, 4 от 20-те милиона държавна помощ, предназначена за културни проекти, бяха похарчени за пловдивския зоопарк? Вярно, рисове, зебри и пантери там няма. За да сме в крак с анималистичната тенденция обаче, в употреба ще влязат бездомните котки, които ще ни отсрамят пред туристите. Бас държим, че светът не е виждал подобна смела интерпретация на вечната класика.  

По модните подиуми тази зима шества и плисето. И тук Пловдив е актуален. Добрата новина е, че подобен ефект сме постигнали, и то без особени усилия, по много улици и булеварди в града. Ако сте гост и пътувате с автомобил, не се учудвайте, ако по пътя друса, а го приемете с благодарност. Неравностите по асфалта не са кусури на инфраструктурата, а далновидност от страна на управата на града, доловила няколко години по-рано повея на модните тенденции.

Такъв е случаят и с хипи тренда от 70-те. Да не си помислите, че опърпаният мургав чичо, който рови в контейнера за боклук, е някой клошар! Визията неглиже се завърна с пълна сила по улиците на Пловдив. Нейните представители не са окаяни бедняци, както биха си помислили първоначално чужденците, а новите модни икони на града.

При всички тези уникални дадености можем да кандидатстваме и за Европейска столица на модата. Цените в Капана през 2019-а и без това ще са като в Париж, Милано, Ню Йорк и Лондон. Дали те ще са по джоба на пловдивчани, е груб провинциален въпрос, който по никакъв начин не се връзва с имиджа ни на модна дестинация. Най-посещаван ще е хитовият клуб "Найлона" - заради популярното си име, напълно в стилистиката на актуалния тренд, налагащ изкуствените материи в гардероба на всеки уважаващ себе си фешън спец.

А ако все още не сте убедени, че Пловдив е Меката на модата, вгледайте се в дефилето на красивите ни съгражданки по главната улица. Едва ли има европейска столица с толкова нагласени момичета на глава от населението. А и защо само момичета? Спектакълът „Ние сме всички цветове“, който ще се играе в града ни тази вечер, подсказва, че ще има по нещо за всеки вкус. Защото това е просто мода, нали?

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?