Подай сигнал

Да готвим мързеливо! Спешни манджи за заети домакини

Гурме

от Ангелина Димитрова 1534 прегледа 0

Ароматът на току-що приготвена вечеря привлича всички членове на семейството около трапезата и създава уют. Обаче готвенето обикновено е продължително и за работещите домакини е непосилно след цял ден накрак да стоят с часове и над тенджерите и тиганите.

Има решение обаче да съчетаем и двете - да се научим да готвим мързеливо. Това означава приготвянето на гозбата да ни отнеме максимум 30 минути. След това я слагаме във фурната, а ние се отдаваме на почивка.

По този начин може да направим лесно разкошни сарми в гювеч. Необходимите продукти са традиционните: 750 грама осолена кайма, 1 глава лук, 400 грама кисело зеле, 1 ч.ч. ориз, 1 с.л. чубрица, 1 с.л. червен пипер, 60 мл слънчогледово олио, 1 литър вода, малко черен пипер.

Нарежете на ситно киселото зеле и го изсипете в гювеча. Загрейте олиото в дълбок тиган, прибавете ситно нарязания лук и разбъркайте за кратко. Прибавете каймата и я раздробете на трохи. Прибавете ориза и разбъркайте. Сложете чубрицата и двата вида пипер и пържете около минута. Изсипете всичко от тигана в гювеча с киселото зеле и разбъркайте. Залейте ястието с водата и печете до омекване на ориза на 230 градуса. Ако искате да стане още по-бързо, включете фурната на вентилатора. В гювеча трябва да остане малко сосче. И готово!

Ако не ви се чака, пригответе набързо домашни дюнери. В магазините продават готови питки. Във всяка една сложете нарязан червен лук, домат, зелена чушка или салата за свежест. Малко време ще ви отнеме да изпържите картофките и пилешкото месо, което може да овкусите с куркума, черен и червен пипер. Ако ги пържите на два отделни котлона едновременно, ще става по-бързо. Поднесете с айрян за децата и биричка за вас.

Мързеливо може да приготвите и закуската. Изпитана е рецептата за бъркана баница. Става за минути, пече се половин час, а ароматът <210> ще събуди безотказно всички вкъщи. Трябват ви 3-4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 2/3 ч.ч. олио, 200-250 грама натрошено сирене, 1 ч.л. амонячна сода, 2 ч.ч. брашно. Разбивате яйцата с щипка сол и добавяте киселото мляко, което предварително сте разбъркали със содата. При непрекъснато бъркане прибавете олиото, сиренето и брашното, докато се получи гъста каша. Изсипете сместа в намазнена и набрашнена тава. Сложете я да се изпече за около 30-35 минути във фурна, която предварително сте загрели на 180 градуса.

Оставете мързеливата баница да изстине и поднесете нарязана на парчета с кисело мляко или поръсете с пудра захар. Когато е готова, изглежда малко недоизпечена, защото не се надува много, но вкусът й е неповторим.

А ако сготвите по тези рецепти, ще си оближете пръстите:

Мързеливи шницели

Необходими продукти: 250 грама кайма, 1 глава лук, 2 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. вода, половин кафеена лъжичка сода бикарбонат, 1 ч.л. чубрица, 1 к.л. черен пипер, олио

Начин на приготвяне: Лукът се обелва и нарязва на ситно. Слага се в купа заедно с каймата и разбитите яйца. Прибавят се брашното, водата, содата, чубрицата и черният пипер. Всички продукти се разбъркват и се получава гъста каша. Купата със сместа се слага в хладилник за около час-два. С помощта на лъжица се гребва от сместа и се сипва в тиган със загрято олио. С лъжицата се оформят шницели, които се пържат от двете страни.

Лесни картофи на фурна

Необходими продукти: 1,5 кг картофи, 750 мл прясно мляко, 6 яйца, 9 с.л. натрошено сирене, 3-4 к.л. сол, черен пипер, 2-3 щипки индийско орехче

Начин на приготвяне: Обелените картофи нарязваме на тънки филийки. Разбиваме яйцата с млякото и прибавяме натрошеното сирене. Подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче.

В намазнената тавичка нареждаме суровите и обелени картофи на тънки филийки, а върху тях изсипваме сместа. Печем до зачервяване.