Подай сигнал

Д-р Веселка Христамян: Фините прахови частици може да отключат аутизъм

Здраве

от Вяра Порязова 620 прегледа 0

Д-р Веселка Христамян: Фините прахови частици може да отключат аутизъм

800 души по света загиват на минута от болести, причинени от мръсен въздух. Такива данни цитира д-р Веселка Христамян от Медицинския университет в Пловдив. Проблемът наистина е голям и на него бе посветена 4-ата конференция на ООН, която се проведе в началото на месеца в Женева, разказа Христамян. Там стана ясно, че правото на дишане на чист въздух е значимо право на човека, съизмеримо с правата на детето, правото на живот и правото на здравеопазване. СЗО, ООН и Европейският парламент подкрепиха тази теза. Оттук нататък чрез тази законова призма ще могат да се овластяват граждани, които като потърпевши ще имат възможност да търсят отговорност и да изискват по-бързи действия, които да подобрят околната среда.


Какво причинява замърсяването на въздуха?

Много притеснителни са последните данни от Женева. Те доказват, че хората с психоемоционални проблеми, младежите с аутистични прояви и хората с тревожно безпокойство са много засегнати от мръсния въздух. Смята се, че ФПЧ влияят на първия триместър от бременността и увреждат плода на генетично ниво. Високите нива на ФПЧ водят до повишен риск от 22.4% детето да развие впоследствие аутизъм. Лекторите от Женева обърнаха специално внимание именно на въздуха в затворени помещения, където голяма част от времето си прекарват предимно децата, отчасти майките им и възрастните хора, поясни д-р Христамян. В много държави като Канада и Австралия вече са взети мерки и те са дали резултат. Там са въведени нови технологии за отопление и готвене, в резултат на които в рамките на две години и половина заболеваемостта вследствие на мръсен въздух е паднала с 11 процента.


За мен като лекар е много важно да видя мярка, която ще доведе до реално намаляване на определена честота на болестите - примерно на рак на белия дроб или на астма, категорична е д-р Христамян. Защото точно по тези болести за жалост община Пловдив е на едно от водещите места в страната. Но за да се вземат адекватни мерки, трябва да имаме ясни данни, които да анализираме, затвори кръгът тя. Не е много адекватно да се обследва среднодневната норма на замърсеност в едно населено място, тъй като има компенсаторен елемент през нощта. Най-чистият показател са средночасовите стойности.

Коментари