Д-р Вальов подведен? Масово купували томографи за по 1 млн.

Свидетелски показания и аналогични обществени поръчки разклатиха тезата на държавното обвинение срещу бившия шеф на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ д-р Красимир Вальов. Оказа се, че български лечебни заведения масово са закупували дори томографи, дори с по-слаби параметри, а цената като цяло е варирала около 1 милион. За това на днешното съдебно заседание разказа адвокат Елена Филева, която се е занимавала с правното обслужване на „КОЦ-Пловдив“ в периода 2015 г. – 2017 г. и в частност – с обществените поръчки. Тя беше разпитана като свидел по делото.

Припомняме, че срещу подсъдимия Вальов е повдигнато обвинение в това, че на 31 август 2016 г., като управител на Онкото, не е положил достатъчно грижи за възложената му работа, като без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара за цените на томографите, е открил обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ – Пловдив ЕООД“ с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС. Поръчката завършила със сключването на договор, въз основа на който бил доставен томографа, струващ 898 000 лева без ДДС.

Пред магистратите свидетелката Филева разкри, че именно тя и колежката ѝ Екатерина Манчева са подготвяли документацията за томографа. Вальов ѝ казал, че е хубаво възможно най-бързо да се приключи процедурата, защото до този момент прегледи с 32-срезов томограф се правели в ДКЦ II, ДКЦ V и Втора градска болница, което създавало неудобство и за лекарите, и за пациентите.

По това време точно бил влязъл в сила новия „Закон за обществените поръчки“, който не филтрирал начините, по които да се избере подобен скенер. Затова двете юристки влезли в сайта на Агенцията по обществени поръчки и започнали проучване на цените на подобна апаратура. Работата била трудоемка, защото някои лечебни заведения избирали томографи втора ръка, а други – такива с по-слаби технически характеристики. Цените обаче винаги вървели около милион.

Взели предвид и стара обществена поръчка в „КОЦ-Пловдив“ от 2014 г., когато е бил взет друг 16-срезов томограф, за около 1 милион. Подобни сделки са били извършени и в други болници като МБАЛ „Свети Пантелеймон“, МБАЛ „Хасково“ и няколко софийски лечебници.

Така стартирала процедурата по обществената поръчка, на която се явил само 1 участник. Цената от се сторила разумна на свидетелката, но решението било взето от медицинския съвет, на който тя не присъствала. Към края на 2016 г. Филева спряла да работи.

Защитникът на Вальов, адвокат Пламен Вълканов отново поиска от магистратите назначаване на икономическа експертиза, която да определи точната пазарна цена на закупения 32-срезов компютърен томограф, тъй като такава експертиза не е имало на досъдебното производство. Съдът прие искането му и даде срок за извършването ѝ до следващото заседание.

Минута след това делото беше отложено, тъй като двама от призованите свидетели не се явиха в съдебната зала. Процесът продължава на 11 декември.
 
 
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?