Д-р Красимир Вальов: Скенерът в Онкото спасява хиляди човешки животи

Инвестицията се изплати за година. Ако трябваше да решавам днес, пак бих заложил на същата апаратура

Д-р Красимир Вальов е на 55 години. Роден е в Хасково, завършил медицина в Пловдив през 1989 г. Получава специализация по Ортопедия и травматология във ВМА през 1996 г. 3 години работи в Йемен, а от 1999-а е в структурите на ДКЦ "Пловдив". Негов управител е от 2004-та до юни 2015 г. След това ръководи КОЦ- Пловдив. Напуска по здравословни причини през декември 2016 г. В момента е ординатор в ДКЦ "Пловдив". През 2010 г. защитава магистратура по Здравен мениджмънт. През 2016-а е номиниран от РК на БЛС за Здравен мениджър на годината.  

Д-р Вальов, от "Господари на ефира" ви обвиняват, че сте излезли в продължителен болничен, за да възпрепятствате правосъдието. А в същото време продължавате да преглеждате пациенти. Повдигнато ли ви е обвинение и как се развива ситуацията около разследването срещу вас? 

- Разследването приключи и на 11 декември ми е повдигнато обвинение.

Що се отнася до болничните ми, не пожелавам на никого да преживее това, което ми се случи през последната година. Преживях тежко скандалите около КОЦ и успешната оклеветяваща кампания срещу мен. Понякога се чудя как издържам. Страдам от захарен диабет и хипертония, като проблемите се задълбочават. През януари претърпях две операции на краката. До тях се стигна след сериозни усложнения в резултат на тежкостепенна венозна недостатъчност.

По кожата на краката ми се появиха строфични язви. Според лекуващите ме специалисти всичко това, комбинирано с диабета, заплашва целостта на крайниците и нарушава качеството на живота ми. Не е изключено да се стигне до ампутация. Важно е да знаете, че за състоянието ми е уведомен прокурор Лефтеров от СГП, където се води разследването срещу мен. В същото време станах жертва на поредната манипулация от екипа на "Господари на ефира".  

Какво точно се случи?  

- Преди няколко седмици с мен се свърза жена, която се представи за дъщеря на моя пациентка. Поиска консултация с мен. Твърдеше, че има проблем с глезена. Настоя да я прегледам, като няколко пъти повтори, че има доверие само на мен. Отказвах, но дамата, представяща се за Величка, не спря да ми звъни. На 27 февруари аз самият имах планиран преглед при колеги в ДКЦ "Пловдив" във връзка със заболяванията си. Разбрах се с Величка да дойде в кабинета, защото вярвах, че наистина е човек, който има нужда от помощ. Приех я за консултация, влезе и обясни от какво се оплаква. Не открих съществен проблем, но реших да  изпиша рецепта. През цялото време в стаята бе и медицинската сестра. В един момент на вратата се затропа и в кабинета ми нахлуха репортерът Дани Йорданов и оператор с камера. Веднага разбрах, че пак съм жертва на манипулация. Тези хора са готови да стигнат докрай, за да ме съсипят.

Ако се поинтересувате повече, ще разберете, че интересът им към моята личност едва ли е само за да докажат, че съм лош човек и нарушавам законите. Аз лично съзирам много по-дълбок претекст и той е свързан с успешната работа на КОЦ-Пловдив през последните години. Окепазяването ми е само средство за постигане на друга цел. С поредния капан най-вероятно целят да докажат, че се крия от правосъдието и се правя на болен, а в същото време работя. Това е жалка инсинуация. Използвам разговора с вас, за да кажа - не се страхувам от правосъдието и вярвам в него. Адвокатът ми още тази седмица ще се свърже с прокурор Лефтеров и ще настояваме делото да започне веднага, въпреки моите доказани здравословни проблеми. Искам да изчистя името си и да сложа край на тези мъки и спекулации.  

Вие лично как преценявате работата си в КОЦ-Пловдив и чувствате ли някаква вина за скандалите около диспансера? 

- И по време на моето управление, и сега в КОЦ-Пловдив се работи изключително професионално. Това показват резултатите - както в медицински и хуманен план, така и в икономически. Обвиненията срещу мен са за безстопанственост, каквато е и тезата на прокуратурата. Добре, нека поработим с фактите: от въвеждане в експлоатация на „Модерен лъчетерапевтичен комплекс" през 2014 г. в КОЦ имаше зала, предназначена за компютърно-аксиален томограф. Дълго време тя стоеше празна. В същото време, по мнението на персонала и десетки утвърдени специалисти от България и чужбина, не бе естествено един от най-големите онкологични центрове в страната, обслужващ над 58 000 души годишно, да работи без собствен скенер.

Освен това от април 2016 г. НЗОК въведе нова клинична пътека №241.1 - „Диагностични процедури за стадиране и оценка на терапевтичния отговор при пациенти със злокачествени солидни туморни и хематологични заболявания”. За да работим по нея обаче, трябваше да имаме съответната техника. Със закупуването на въпросния скенер, около цената на който възникна големият скандал, от април 2016 - януари 2017 г. в центъра са реализирани 2532 клинични пътеки №241.1. За всяка от тях Касата плаща по 400 лв. Тоест за девет месеца центърът  е усвоил по тази дейност над 1 млн. лв., което е повече от стойността на скенера. Освен това тази дейност се разраства.

Преди да купим оборудването, КОЦ плащаше  между 40 и 60 хил. лв. месечно за външни услуги. За каква безстопанственост може да се говори, когато е направена инвестиция със срок на откупуване по-малко от година? За подобни резултати всеки частен бизнес субект само би мечтал. Ще повторя пак - през апарата месечно преминават между 180 и 200 души. Т.е. по клинична пътека 241.1 се заработват 80 000 лв., което прави 960 000 лв. годишно. Оборудването се изплаща напълно, което свидетелства за една сполучлива и обоснована инвестиция. Освен това парични потоци от порядъка на 750 000 лв., които изтичаха от лечебното заведение за т.нар. „външна услуга”, са преустановени. Спестените от това средства могат да бъдат вложени в по-нататъшното развитие на КОЦ-Пловдив.

Другият ефект от закупуването на оборудването е чисто медицинският и хуманният. С доставката на скенера съкратихме листата на чакащите. Вие сами знаете при съмнения за онкологично заболяване какво означава пациентът да е в неизвестност 2-3 месеца. За ефекта от лечението това също е много дълъг срок. Та нали от това изследване зависи дали пациентът да бъде опериран, дали да започне химиотерапия или лъчелечение. В този смисъл едва ли има нормален човек, който би оспорил необходимостта КОЦ-Пловдив да закупи въпросния скенер.

Опонентите ви обаче твърдят, че обществената поръчка не е проведена според правилата и че одобрената цена на оборудването е силно завишена? 

- Когато с колегите от екипа анализирахме описаната по-горе ситуация, всички бяхме единодушни, че КОЦ-Пловдив трябва в бърз порядък да закупи собствен скенер. Между другото това се наложи и от направените по онова време нови промени в нормативната база. На 17.05.2016 г. в Държавен вестник бе публикувана Наредба №30 „Стандарт по медицинска онкология”. В него се актуализираха основните изисквания към устройството и обезпечеността на структурите, осъществяващи дейности специалност „Медицинска онкология”. Имаше нови стандарти и за медицинската апаратура.  

Съвсем актуални изисквания се оформиха и в началото на 2017 г. и подписания нов рамков договор между БЛС, МЗ и НЗОК. Едно от основните изисквания бе от април 2017 г. да няма „листи на чакащи” пациенти. Тоест листата на чакащите за скенер в КОЦ-Пловдив трябва да бъде „стопена” до април 2017 г. В противен случай НЗОК може да откаже сключването на договор с центъра. В тази връзка решихме да форсираме процедурата по закупуването на скенера.

След единодушно решение на Медицински съвет съвместно със служителите от отдел „Обществени поръчки” и администрацията направихме проучване на цените. Това стана чрез подробно разглеждане и обсъждане на сайта на Регистър на АОП, чужди сайтове за цени на тази апаратура - нова и „реновирана”, както и на различни модели и техническите  им данни. На първо място взехме предвид, че КОЦ-Пловдив има собствен опит при придобиване на Компютърно аксиален томограф. Система за виртуална симулация с компютърен томограф (Toschiba) за лъчепланиране вече бе закупена през 2014 г. за 1 070 400 лв. с ДДС. Трябва да се има предвид, че той е от по-старо поколение и е 16-срезов.

Разгледани бяха подобни поръчки в регистъра на АОП. При нас имаше доста особености на техническите данни, като година на производство, модел, брой срезов, допълнителни технически данни. В стремежа си да осигурим съвременен и качествен уред, снабден със софтуер за онкологични заболявания, решихме да заложим прогнозна цена между 900 и 950 хил. лв. Средноаритметичната цена в РАОП на разгледаните процедури бе 1 188 337 лв. без ДДС, и то на по-стари модели апарати и с по-ниски параметри.   

Всички тези характеристики и погасителен план за инвестицията бяха изпратени до Община Пловдив. Общинският съвет даде зелена светлина за закупуване на нов 32-слайсов компютърен аксиален томограф с модул за онкологични заболявания, с прогнозна стойност до 950 000 лева без ДДС и одобри предложения погасителен план. В съответствие с Решението на Принципала взех решение за откриване на процедурата по ЗОП и в крайна сметка скенерът бе закупен.

Той е произведен през 2016 г., снабден е с уникална програма за онкологични заболявания и е с голяма възможност за технологично развитие - до 64- и 128-срезов. Оборудването помага за ранното откриване на злокачествените заболявания на множество наши пациенти. Когато тези заболявания са лечими, на практика с новата техника се съхраняват хиляди човешки животи. В този смисъл не чувствам никаква вина за стореното. Ако трябваше да решавам отново, пак щях да заложа на същия избор, каквото и да говорят авторите на кампанията срещу мен и КОЦ-Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?