Д-р Гайдарова: Бариатричната хирургия бори затлъстяването

Д-р Радостина Гайдарова завършва Медицински университет в Пловдив през 2016 г. След изкаран стаж в научна лаборатория в Мемфис, САЩ продължава своята следдипломна квалификация в областта на една от най-новите и бързо развиващи се специалности -  нутрициология /б.а. – наука за храненето/, в Софийски университет. Стреми се към прилагането на всички свои знания в областта на храненето и диететиката за постигането на по-добро здраве и качество на живот.

Лекарката е част от екипа на Центъра за безкръвни операции към верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив, който се ръководи от д-р Васил Ангелов, чиито насоки са в областта на лапароскопската и хирургията при наднормено тегло. Известният хирург има над 10-годишен опит в тази област, специализирал е в „Докторс хоспиталс“ в гръцката столица Атина бариатрична и лапароскопска хирургия.

През март центърът организира едномесечна кампания безплатни консултации за хора с наднормено тегло.

Независимо дали хората затлъстяват заради прием на излишни калории, заседнал начин на живот, недостатъчно сън или имат ендокринни смущения, едно е сигурно – това става все по-наболял за България проблем. Тъжно е, че колкото повече хора имат затлъстяване, толкова повече обществото започва да го приема за нещо нормално. Като следствие от това хората, които страдат от този проблем, стават по-склонни да не взимат мерки за справяне с него, а да търсят само временни решения за моментно намаляване на теглото. Това е сериозен проблем, защото затлъстяването е не само естетически проблем.

- До какви усложнения може да доведе затлъстяването?

- Рисковете, които затлъстяването крие за здравето, са много. Възможните усложнения включват редица познати болести - като сърдечно-съдови заболявания и инсулт, високо кръвно налягане, диабет, някои видове рак. Прекаленото тегло води до болести на храносмилателната система като камъни в жлъчката, стеатоза на черния дроб, панкреатит. Затлъстяването може да окаже неблагоприятно влияние и върху дихателната система - пациентите са склонни да развият сънна апнея, което представлява спиране на дишането за кратки епизоди по време на сън, както и астма. За жалост все повече млади жени имат проблеми със забременяването и износването на плода поради наличието на излишни килограми.

- Кои са причините, които водят до затлъстяването?

- Наднорменото тегло и затлъстяването са резултат от енергиен дисбаланс. Това включва консумиране на твърде много калории и недостатъчна физическа активност. Теглото на тялото е резултат от гени, метаболизъм, околна среда, култура и социално-икономически статус. Факторите, които причиняват затлъстяване, обикновено са свързани със средата, в която живеем, начина ни на живот, количеството и качеството на храната, която консумираме и физическата ни активност.

Но независимо от факта, че всички ние сме изложени на същата среда, не всеки развива затлъстяване. Известно е, че разликата в получените резултати при хора, които следват еднакви стратегии с упражнения и диета често може да бъде много голяма. Вече са налице съществени доказателства, че такива разлики до голяма степен са регулирани от нашите гени. Генетиката определя чувствителността на индивида към затлъстяване, когато той е изложен на неблагоприятна среда, както и начина, по който той отговаря на диета и физически упражнения.

- Как да се справим със затлъстяването?

- Популярните диети не помагат за тази цел. С диета можем да свалим килограми, а ако е лечебна – да помогнем на здравето си, но това става само за определен период от време. В момента, в който се върнем към типичната си среда на живот отпреди диетата, обикновено изгубените килограми и постигнатото здраве се връщат към предишното си състояние. При някои популярни диети се наблюдава перманентно увреждане на здравето поради тяхната небалансираност и агресивност.

Всеки човешки организъм е уникален и за това има нужда от персонално отношение. Това, което е полезно за едни, е вредно за други. Няма позволени и забранени храни. Адекватното хранене зависи от индивидуалните потребности на индивида и неговия здравословен статус. Важно е всеки един хранителен режим да бъде изработен спрямо нуждите на конкретния пациент, да бъде съобразен с неговата възраст и пол, здравословно състояние, метаболитен и хранителен статус, геном. Хранителният режим трябва да включва разнообразие от продукти, рационално съотношение на мазнини, белтъци и въглехидрати, да е съобразен с вкусови изисквания на пациента. Храната трябва да бъде механически, химично и термично щадяща и да е подложена на подходяща  кулинарна технологична обработка. Всяко лечебно хранене трябва да бъде динамично и да се нагажда към състоянието на пациента. И не забравяйте, че всяка диета е елемент от една комплексна терапия, която има за цел подобряването на здравето на всеки човек.

- Какви други възможности за оптимизиране на теглото съществуват?

- Невинаги начинът на хранене и промяната му водят до постигането на желаните резултати. Пациентите с наднормено тегло, които срещат затруднение при борбата с излишните килограми, имат възможността да се възползват от този дял на хирургията, който се нарича бариатрична хирургия. Тя може да бъде избор при пациенти с много голямо наднормено тегло, криещо пряк риск за здравето им, тогава когато усилията за загуба на тегло и промените в начина на живот, храненето и приема на медикаменти, са неуспешни. Бариатричната хирургия включва разнообразни процедури, които могат да бъдат прилагани върху хора, които имат затлъстяване. Намаляването на теглото се постига чрез намаляване на размера на стомаха, чрез отстраняване на част от стомаха или чрез резекция и пренасочване на тънките черва към стомаха. В България тези методи не са много познати сред пациентите, но истината е, че на Запад са помогнали на много хора за значителна загуба на тегло в дългосрочен план, възстановяване от диабет  и подобряване на сърдечно-съдовите рискови фактори.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?