Д-р Борислав Иванов стана Железния човек

Нямаше да успея без подкрепата на колегите и моите прекрасни приятели, заяви шампионът

Той е един от най-търсените пловдивски акушер-гиноколози. Бъдещи майки с дни чакат за консултация и изследване с модерния 4D ехографския апарат  при него, за да се уверят, че с бебето им всичко е наред и то се развива правилно.

Малко пациенти обаче знаят, че д-р Борислав Иванов от болница „Медлайн“ е перфектен спортист. Преди дни той спечели престижния триатлон Ironman, който е една от най-трудните еднодневни спортни надпревари и от осемте най-изтощителни  състезания в света.

Идеята за провеждане на изпитанието се ражда през 1977 г. в Оаху (Хавай), след спор между плувци и бегачи кои са по-добрите атлети. Състезанието дублира олимпийската дисциплина триатлон и включва плуване на 2 километра в открити води, колоездене 91 километра и бягане на 21 километра. Трите дисциплини се провеждат една след друга и според регламента трябва да бъдат преодолени в един ден за не повече от 8 часа. Всеки участник, който успее да финишира в рамките на определеното време, получава титлата „Железен човек“ (Ironman).



 -Какво ви мотивира да участвате в престижния триатлон Ironman? 

-Идеята за участието е на моя прекрасен и близък приятел Николай Пенев, избран за адвокат на 2017 година в България. Споделихме лудостта да тръгнем по пътя на това предизвикателство и след това изпитахме огромната радост от завършването му.  Заедно с нас финишира и пилотът Енчо Дойков. Следваме максимата: „Бездействието провокира съмнение и страх. Действието, отглежда кураж и увереност“.

-Какво представлява подготовката за състезанието?

- Моята специализация в Индия стана причина за краткото време, което имах за подготовка. Месец и половина ежедневни тренировки - комбиниране на физическа и ментална сила. Много часове и изразходени калории в трите дисциплини. Чудесно е чувството да си в идеална форма и да имаш пълната енергия с контрол върху силата на тялото си, но с менталната подготовка е съвсем по-различно и по-трудно. Необходимо е постоянно да се самоубеждаваш, че можеш да се справиш, че не бива да се предаваш, трябва да се научиш да правиш заключения, че времето и болката нямат значение, най-важна е твоята психическа сила. Професиите ни - доктор, адвокат и пилот, ни помогнаха в този аспект, защото изискват много ментална сила. В моята работа като лекар всеки ден правя операции, някои от които траят от 8 до 14 часа. Направих сравнение и това много ми помогна в реализация на идеята да участвам в IRONMAN, защото времето на състезанието е същото, но в операционната задачата ми е много по-трудно и отговорна.

-Имаше ли хора, които Ви помогнаха?

-Подкрепата беше безценна от драги и скъпи хора за мен. Моето семейство, мениджърът на верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ доц. д-р Невен Енчев, ДМ, известният уролог д-р Димитър Матеев, ДМ, Николай Касабов, помощник-треньор на Националния отбор по волейбол за жени, както и Агоп Дадикозян, който ме консултира при карането на велосипеда.

-Къде се проведе триатлонът IRONMAN?

-Тази година той се проведе в Пескара, Италия, а в надпреварата се включиха над 1000 супер атлети от цял свят. Феноменална, експлозивна атмосфера, инжектирана с огромна доза адреналин. Прекрасна организация - хеликоптери, медицински персонал, обезопасяване, много хора по улиците, парковете, ресторантите, които ни спираха и ни подкрепяха през цялото време.

-Коя е най-любимата Ви дисциплина?

-Плуването е моята най-любима дисциплина. Чувствам се изключително добре и балансирано във водата. Мога да плувам с часове. Влизам в някаква форма на медитация и пълно удоволствие. Най-трудно за мен е тичането.

-Какви мисли се въртяха в главата Ви по време на състезанието?

-Една колоритна смес от емоции, план на действие, механизми да забравиш болката, разпределяне на силите, създаване на бъдещи спомени, които ще бъдат разказвани на следващите поколения, надхвърляне на собствените способности. 

-Имаше ли моменти, в които мислихте да се откажете?

-Не - имах точно обратните моменти. Виждах около мен вдъхновяващи хора, които надвишаваха човешкия дух, сила и ежедневието, показаха ми нови граници на съществуването, създаваха моята мотивация. Участваха хора инвалиди, с протези на крайниците, участваше баща със сина си инвалид, който финишира бутайки го с ръцете си в количка. Получавах погледи, емоции и енергия, които ме мотивираха само да продължавам и да успявам.

-Състезанието разви ли се по вашите планове? 

-Генерално - да. Случи се нещо интересно - загубих протеиновите барове и геловете, които ми бяха нужни за надпреварата по трасето с велосипеда. Получих и огромна болка на двата крака последните 10 км от тичането. Трябваше да пия и обезболяващи. Всичко друго беше перфектно.

-Какво няма да забравите?

-Няма да забравя, че енергията и постоянството са механизми за постигане на всичко и ако го направим с удоволствие, тогава щастието е огромно и неописуемо.

-Какво за вас е IRONMAN?

-Ефективно и удовлетворено щастливо време. Участие на супер атлети от цял свят в едно състезанието, в което освен с всички други ти се състезаваш и със самия себе си през цялото време. Даваш си задачи за продължителност и издръжливост, как да пребориш и забравиш болката, как да надминеш своите резерви и навици, да излезеш от зоната на комфорта и да се трансформираш всеки ден в нещо ново, по-силно, по-дисциплинирано, по-трайно. Силата не идва от физическия капацитет. Тя идва от неукротимата воля.

-Милите ли за нова цел?

-Да, защото финалната линия е началото на ново предизвикателство.

Скача с бънджи, лети с парапланер и пише стихове

Д-р Борислов Иванов е роден в Битоля, Република Македония, син е на известния АГ специалист Йован Иванов. Завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив, където защитава специалност по акушерство и гинекология, а след това и докторска дисертация на тема „Фетална медицина“. 

После специализира в областта на феталната медицина, онкогинекологията, лапароскопията и роботиката в различни университети и специализирани центрове в Англия, Швейцария, Финландия, Словения, Турция, Италия, Полша. Последната му специализация е в Индия и е в областта на лапароскопската и роботизираната хирургия. 

Избира да работи в болница "Медлайн", защото с доц. д-р Невен Енчев и екипа имат сходни виждания за живота, медицината и здравеопазването. В центъра на вниманието им е поставен пациентът, който получава специално внимание и грижи от висок клас професионалисти. 

Докторът успешно съчетава работата си в болницата с активния спорт. В свободното си време се занимава с йога, плуване, сноуборд. Играе шах, обича да язди коне, увлича се по алпинизъм. Скача с бънджи и лети с парапланер. В Македония в продължение на 15 години е играл народни танци. Не крие, че се вълнува от поезия и сам пише стихове.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?