Д-р Атанас Калчев: Пациентът е № 1 в здравната система

Д-р Атанас Калчев е новият  председател на РК на Българския лекарски съюз в Пловдив. Marica.bg беше първата медия, успяла да разговаря с него непосредствено след избора му.

- Д-р Калчев, как приемате избора на своите колеги?

- Не за първи път участвам в избори и винаги съм приемал с уважение вота на хората. Приемам резултатите от вота като голямо доверие, оказано от страна на колегите, и ще се стремя да го оправдая. Проблемите на здравеопазването и лекарското съсловие не са малко и с моя екип ще положим максимални усилия да ги разрешим.

- Какви са първите стъпки, които ще предприемете?

- Досегашното ръководство на Лекарския съюз в Пловдив направи много за защита на здравните заведения, лекарското съсловие и пациентите. Ще продължим тази политика. Ето сега се очертава един много сериозен проблем- комисиите на ТЕЛК може да спрат работа от първи април заради административни проблеми. Веднага ще сезираме всички отговорни институции - Министерството на здравеопазването, Здравната каса и лекарското съсловие, за бързото решаване на този проблем. Няма да оставим колегите си в това трудно положение. Има и други проблеми, които чакат решаване и в близките дни се заемаме с тях.

- Един и от тях е забавянето на плащанията от НЗОК към болниците...

- Да, този проблем съществува отдавна. Смятам, че постепенно ще започне неговото решаване. Ще водим преговори с ръководството на Здравната каса и смятам, и ще намерим изгодно решение за всички.

- Как трябва да се развива реформата в здравеопазването?

- Пациентът е на първо място в здравната система, веднага след него е лекарят. В тази посока трябва да се реформира здравната система. Трябва да има равнопоставеност между големите болници, по-малките здравни заведения и практики и общопрактикуващите лекари и ще работим активно за това.

- Мнението ви за новия рамков договор?

-  По-добър е от предишния рамков договор. Смятам, че когато всички работим в една посока, а именно  реформата и подобряването на здравеопазването, проблемите ще се преодоляват, което е добре за пациенти и лекари.

- Премиерът Борисов призова всички от здравеопазването да работят срещу злоупотребите в него...

- Подкрепяме призива на премиера и смятам, че се одобрява от всички. Здравните заведения в Пловдив и региона работим добре с Регионалната здравна каса и е видно, че няма големи злоупотреби. Ще продължим със същата политика и занапред. Много е добре, че Националният рамков договор бе подписан от всички, които осигурява спокойствие на системата.

- Ще подкрепи ли Регионалната колегия д-р Иван Димитров?

- Разбира се, той има пълната ни подкрепа в този труден за него момент.  Солидарни сме с него. На първо място е спазването на закона и се надявам този случай бързо да бъде разрешен.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?