Цветята могат да се поливат сами, докато сте в отпуск

Не се притеснявайте, че цветята у дома ви ще изсъхнат, докато сте на почивка. Има няколко трика, които ще помогнат китките сами да утоляват жаждата. Само трябва да им „подскажете“ как, преди да тръгнете на път.

Водни пипети

Това е най-лесният начин за самополиване на китките. В цветарските магазини се продават специални пипети за отложено поливане или по-точно - пиене на вода от самите растения директно от почвата. Механизмът е прост. В хитрите приспособления се налива вода, като острият им край се забожда в почвата. Механизмът действа на пневматичен принцип - когато растението има нужда от вода, тогава смуче влага от почвата. Така количеството течност в сферичката намалява, но без да се излива изведнъж в почвата. Този метод е прекрасен, защото хем захранва растението с достатъчно вода, хем пръстта не подгизва.

Мокра кърпа

Напоете добре една хавлиена кърпа. Поставете единия  край в пръстта или в дренажните отвори на саксията, така че растението да може да поема влага чрез нея. Този вариант действа за няколко дни. Ако отсъствате по-дълго време, можете да сложите единия край на кърпата в кофа с вода, а другия в пръстта. Така растението ще може да смуче вода по-дълго време, без кърпата да пресъхне.

Вестници

Сложете стари вестници, напоени с вода, под почвата на растението. Така то ще може да черпи влага от тях, докато ви няма. Вестниците ще изсъхнат трудно, когато не са в пряко съприкосновение с въздуха, така че ще издържат най-малко 5 дни.

Вълнена прежда

Методът е подобен на този с мократа хавлиена кърпа. Вкопайте възможно най-дълбоко дебел конец вълнена прежда в почвата на саксията. Другия край потопете в бутилка с вода, а ако са повече саксии - в тенджера. Така цветята пият бавно, колкото им е достатъчно. Съдовете трябва да са пълни, за да сте сигурни, че растенията няма да останат без вода.

Камъчета в тавичка

Подредете един ред речни камъчета в плитка тавичка. Покрийте ги с прясна вода. Поставете саксията върху тавичката. Така растението ще има възможност да черпи влага за около седмица, без да прекалява с напояването.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?