Подай сигнал

Цветанов захапа президента, че е част от политиката на БСП

Зам.-председателят на ГЕРБ иска парите от глоби на джигити да отиват за видеонаблюдение

България

от Петя Гайдарова 878 прегледа 0

Президентът е част от политиката, която прави БСП с антиевроатлантическо говорене и антиевропейско поведение, заяви в Смолян зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, коментирайки думите на държавния глава, че страната е станала строителна площадка, на която едва ли не се строи на тъмно. Цветанов е на двудневен рейд в Смолян, Девин и Доспат, за да се срещне с кметовете, общинските съветници и населението по места. "Дошъл съм да говорим за сериозни неща, а не да се заяждаме институционално. Много по-отговорно е да решаваме проблемите на местните хора. Най-хубаво е да си президент в България, защото президентът само може да намира кусур, но нищо не зависи от неговите действия. Защото нито носи политическа отговорност за това, което се случва в държавата, нито има механизъм и лост тези проблеми да бъдат решени. Имал съм много случаи, в които президентът е посещавал определени общини, искал е срещи на тъмно с кметовете, без депутати и областни управители. Попитайте тези кметове колко техни проблеми е решил. Аз ще ви дам пример със Свищов, когато имаше преди година среща. Ние бяхме изолирани, а след това кметът дойде при нас, за да решаваме проблемите и ги решаваме, въпреки че кметът на Свищов е независим, подкрепен от БСП. Въпросът е дали си загрижен за проблемите на хората или търсиш само политическите коментари, които можеш да направиш публично, без да даваш решения. Аз уважавам президентската институция, но имаме различия със сегашния президент. Защото той е част от политиката, която прави БСП с антиевроатлантическото си говорене и с антиевропейското си поведение", коментира Цветанов.

Той критикува индиректно президента и за позициите му за Сирия. "От задълбоченото заседание, което направи премиерът и съветът по сигурността към Министерския съвет в събота, те излязоха с позиция, която не се различава от тази на държавите в Европейския съюз. Смятам, че трябва да имаме единна позиция, поведение на отговорни държавници, а не на политически обременени хора, които защитават чужди интереси, в случая, които не кореспондират с интересите на силна и обединена Европа и държавите-членки в НАТО”, каза Цветанов. Той критикува Румен Радев и за позицията му за превъоръжаването на армията. „Когато говорим за предстоящото превъоръжаване на българската армия, покривайки стандартите на НАТО, трябва действително да се доближаваме колкото е възможно по-бързо до тези 2% от БВП, защото днес светът е доста по-различен отколкото преди години. Единствената защита на България и гарантирането на целостта на страната ни минава през членството в НАТО и ЕС. Ако някой смята, че има друга форма и начин за гарантиране на целостта на страната ни, смятам че е в голяма заблуда, но виждаме че президентът Радев и БСП имат друга посока на говорене", добави Цветанов.

По повод на жестоката катастрофа на АМ "Тракия" при Вакарел, при която загина смолянчанка, Цветанов заяви, че апелира събраните около 30-40 млн. лв. в междуведомствения фонд, управляван от министъра на вътрешните работи, да бъдат вложени във видеонаблюдение и инфраструктура на невралгични места с концентрация на ПТП.

"Жертвите по пътищата преди време бяха до 1000 на година, намалихме ги до 600. За голямо съжаление в последните години пак се връщаме към нива, които смятахме, че сме забравили. Вече има до 670-680 жертви годишно. И действително това зависи най-вече от поведението на всеки на пътя. Това е манталитет", каза Цветанов. Той припомни, че по съвместен проект с холандското вътрешно министерство по времето, когато е бил вицепремиер и министър на вътрешните работи, е направено изследване на причините за ПТП у нас. Изводите на изследването са, че причината е в манталитета на водачите, затова има препоръка той да бъде променен. "По решение на ЕК от 2010 до 2020 г. жертвите по пътищата трябва да намалеят двойно. Което означава в България от 1000, както бяха традиционно, да паднат под 500. В нашата страна санкциите са високи, затова трябва да концетрираме вниманието си върху събираемостта им", каза още Цветанов. Той заяви, че за средствата в създадения през 2011 г. фонд за изграждане на инфраструктура за безопасността на пътя се отделят 50% от глобите на нарушителите на пътя. "Смятам че трябва да има по-голяма активност от страна на МВР, за да може с парите от този фонд, в който има натрупани доста средства, да се закупуват и инсталират камери навсякъде", предложи Цветанов. Така ще се ограничи контакта между проверяваните и органите на МВР и ще се промени манталитета на нарушителите, а с глобите водачите ще се дисциплинират. По този начин те сами ще инвестират с парите си във видеонаблюдение. Подготвя се и законодателна промяна по предложение на кметове от страната част от средствата във фонда да се дават на общините, за да могат да инвестират в инфраструктура на невралгични места - пред детски градини и с концентрация на ПТП.

Коментари