Цветанов: Културната столица е изключителна реклама за България

ГЕРБ тръгва срещу национал-популизма на евроизборите

„Домакинството на Пловдив за Европейска столица на културата означава, че ще имаме изключително добра реклама за страната. През последните няколко седмици при разговорите с наши и чужди партньори всички питат само за Пловдив и казват, че ако идват в България, задължително ще посетят и Пловдив“. Това заяви днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов преди началото на срещата с областния актив на партията в хотел „Империал“ под тепетата.  Той пристигна на закритото събрание заедно с областния ръководител и кмет на Стамболийски Георги Мараджиев.

Убеден съм, че в предстоящите години България и Пловдив и останалите общини ще станат още по-доббро и привлекателно място за инвестиция. Виждате Пловдив как се разви през последните години, благодарение на добрата политика  на държавата, на местната власт.

Като главна политическа задача за изборите за Европейски парламент Цветанов посочи битката с национал-популизма.

„Най-важните избори за Европа са тези за Европейски парламент - там ще се покаже каква е перспективата за бъдещето на ЕС в предстоящите пет години. Затова е от голямо значение в предизборната кампания да развием повече еврооптимизъм. Мнозина обичат да изразяват негативните си мнения и упреци към ЕС. Мога да кажа, че от влизането на България в ЕС ние сме се възползвали от европейската солидарност и знаете колко много се развиха нашите общини, местната власт, регионалната политика и се създаде една по-добра свързаност между регионите и с нашите съседи“, подчерта заместникът на Бойко Борисов.

Той изрази убеденост, че Европейската народна партия ще получи най-много гласове на евровота, и ще продължи да бъде локомотивът на цялата композиция от държави-членки и политически семейства. Защото под ръководството на ЕНП през 2014 г. създаде 12 млн. работни места. Сред успехите на ЕНП бе изтъкнато намаляването на имиграционния поток към ЕС с 90% и откриването на 12 млн. нови работни места. „Трябва да се противодейства на национал-популизма, който може да доведе само до агресия, омраза и противопоставяне“, категоричен беше той.

Цветан Цветанов заяви, че оценката за кметовете на ГЕРБ ще бъде дадена още на европейските избори. „Всички кметове в Пловдивска област се представят изключително успешно. Областният ръководител на партията Георги Мараджиев е един успешен кмет. Спомням си, че когато за първи спечелихме в община Стамболийски и няколко месеца по-късно посетих града, видях емоционален заряд на одобрение от местните хората към направеното от него за кратко време. Затова го определихме и за областен ръководител. Смятам, че подобен ефективен мениджърски подход може да допринесе за удовлетворяването на много желания“, отбеляза той.

Цветанов допълни, че ГЕРБ е демократична партия и при издигането на кандидати в 95-98% от случаите националното ръководство се е съобразявало с номинациите на местните структури. Ще бъде дадена оперативна свобода на всички да участват в номинирането.

Заместник-председателят на ГЕРБ разкритикува и президента Румен Радев.

Не смятам, че е алтернатива да разделяш нацията, да създаваш омраза и да показваш, че всъщност не си обединител, а се стремиш към някакви лични политически цели, категоричен беше той.  

По думите му изборът на Радев е бил възможност да се даде по-широк формат на политическия дебат и институциите да заработят по-координирано.  „Радев показа, че всъщност не е този, за който ние го смятахме. Той не е последователен в това, което говори в предизборната си кампания в сравнение с последващите му действия.

Единственото, в което е последователен, е да защитава интересите на една компания по начина, по който реши проблема със служебния кабинет, когато трябваше да се направи инвестиционният разход за модернизацията на Българската армия“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

Той насочи вниманието към медийните скандали в Чехия и Унгария с определянето на бойните самолети „Грипен“. „Вижте какво пише там и какво се пише в държавите, в които F-16 успяха с добри процедури да бъдат въведени на въоръжение – там никъде не се говори за корупция и няма спекулации“, заключи той.

Следобед Цветан Цветанов ще присъства на откриването на изложба с късове от Берлинската стена на пл. „Римски стадион“, а по-късно и на големия концерт в центъра.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?