Подай сигнал

Цялата власт – на Фейсбук инквизицията!

Коментари

от Руслан Йорданов 618 прегледа 0

Цялата власт – на Фейсбук инквизицията!

Въздухът в социалните мрежи отново трепери. Хиляди разгневени граждани се вдигнаха на бунт в над 20 града в България срещу приемането на Стратегията за детето. Правителството безславно хвърли кърпата и се отказа от стратегията, която се съчинява повече от десетилетие.


В културната столица Пловдив неколкостотин души се събраха на невиждано шествие срещу дяволските съблазни. Един от лозунгите гласеше: „Не пипайте децата! Българчетата не се продават. Бог ще ви съди!“.


Масовата паника, която се завъртя в лудешки танц из социалките, е в няколко посоки. Хората ги тресе масов страх, че държавата ще ги контролира плътно и да започне да им отнема децата заради няколко родителски шамара и ще ги дава на непознати да ги отглеждат по подобие на т.нар. скандинавски модел. Някои от демонстрантите дори заподозряха, че педофилски организации от чужбина наливат пари, а пък българчетата им трябват за донори.


Общонародната истерия за сетен път показа, че у нас е изключително трудно да се проведе полезен спор по важните обществени теми с цивилизована размяна на аргументи и доводи, включително и с уважение към противниковата страна. От една страна, институциите са затворени и вгледани в себе си. За голяма част от тях публикуването на важен документ, написан на сложен бюрократичен език, на затънтено място в сайта е предостатъчно за отчитането на прозрачно управление.


От друга т.нар. гражданско общество е твърде разделено и втренчено в периферни проблеми, активизира се едва когато гръмне тенджерата под налягане. Резултатът е, че инициативата вземат войнстващи активистки групи и жълти медии, които често с манипулации и разпалване на страховете предизвикват истерични припадъци в обществото. На върха е Министерският съвет, който умело лавира между нажежените страсти, най-често просто като се отказва от оспорваните стратегии.


Предишното изплискване торпилира Истанбулската конвенция заради страхове от налагане на „диктат на джендърите“. На пловдивски терен кметът Иван Тотев на два пъти претърпя сериозни имиджови щети заради глупави решения или фриволни изказвания.

Първият скандал дойде от нищото през есента на 2016 г., когато общинската управа забрани неделното хоро на площад "Централен". Ембаргото върху танците падна бързо след мощни протести, но и до днес в социалките битува убеждението, че соросоидите искат да ни обезбългарят и да ни лишат от хорото.

Вторият път в навечерието на културната столица Тотев се изпусна, че „прасета ще бъдат разфасовани“ от Ути Бъчваров под елхата на площад „Стефан Стамболов“. Медиите и троловете интерпретираха злонамерено неговите думи и излезе, че площадът ще се превърне в истинска касапница, в която колачите ще гонят свине на пъпа на Европейската столица на културата. Надигна се свирепа буря във Фейсбук и в крайна сметка угощението бе преместено в Дома за самотни възрастни хора.


В епохата на социалните мрежи е ясно, че политиците трябва да мерят внимателно всяка своя дума и изява, за да не бъдат пометени от цунамито на гнева. Същевременно без особени трудности всяка радикална група може да подлуди обществения разум и да саботира важни решения на властта.


Нужно е и политиците да се научат да работят с тази кипяща материя, когато е нужно да влизат в аргументиран дебат с нея, вместо да се крият в миши дупки.


Прочее, днес сме застинали в положението, описано от Любен Дилов: „В селото на въртоглавите всеки ден е панаир“.

Коментари


Изключително тъпа статия, опитваща да омаловажи важни теми и да изкара хората невежи овце! Радвам се, че все пак има някакво гражданско общество в държавата ни, и НЕ - няма да допуснем скандинавската педерастия да се случи тук!

Тия п-е-де-ра...освен с лъжи- с нищо друго не се занимават. Мога да ги посъветвам да потърсят психолог- има начин за справяне с проблема ! А стратегията- аз знам че съм педал и искам други също да станат- за да ми е някак си по - леко- е фалшива.Нуждаете се от психиатър,психолог и свещеник! Нищо че един и същи педал пише под различни имена.И то- лъжи! Цялата джендър идеология,ИК, Стратегия и прочие са изградени на лъжи!

Повечето родители не осъзнават, че децата не са тяхна собственост, даже и след като са пораснали и са излезнали от къщи.

Аз като родител на две деца не се притеснявам от стратегията. Напротив, има много хубави и съвременни неща в нея. Единственият мотив да протестираш срещу нея е, ако си биеш редовно детето, ако го нахъскваш срещу другия родител, ако си постоянно груб с него и го малтретираш психически, да не споменавам и по-лошите неща.

Четем,четем "Виктор"-чо. За разлика от теб-ние имаме деца! Раждаме ги с любов, пазим ги,отглеждаме ги,възпитаваме ги! И знаем какво е да си "РОДИТЕЛИ" / а не педерунгел/.И няма да дадем на такива като теб децата си-ясно ли е!!!!

Протестите на родители срещу Стратегията само доказват, че мисловната дейност отстъпва, когато някой уемло манупулира чрез социалната мрежа. 90% от протестиращите не са чели и ред от документа, а само мислите на манипулаторите. Най-лошото от всичко е, че включиха и децата си в това безумие.

И какво се опита да напише авторчето? Че хората трябва да са прости и да вярват на вестничетата/които изпълняват определени поръчки/. Че хората - лекари,инженери, юристи,учители,компютърни специалисти,счетоводители и прочие не трябва да се и интересуват какво става по света,как и защо става,не трябва да мислят,не трябва де преценят, не трябва ...а трябва да са слепи овце-накъдето кажат-натам ! Ами-не става! А пропо- точно в социалните мрежи в Турция се организираха протестите.Точно в социалните мрежи във Франция се организираха протестите. А усложливите медии- пишат възхвали. Как още Йеремеиева не е драснала някой тъпотия?