CO2 и рискът за човешкото здраве

До дефицит на цинк при 175 милиона души и на белтъци при 122 млн. души може да доведе повишаването на нивата на въглероден диоксид / CO2 /, което е и причината за намаляване нивата на хранителните вещества в земеделските култури. В борбата с тази тенденция могат да помогнат минералните торове. Това каза Стефан Димитров, прокурист на торовия завод „Неохим“ АД, позовавайки се на официални данни от Международната торова асоциация, IFA /International fertilizer association/. Информацията е изготвена въз основа на изследвания на училището по обществено здраве Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Ролята на управлението на хранителните вещества за смекчаването на последиците от глобалното затопляне върху селското стопанство вече е добре известна. Новост обаче са последните проучвания, които показват, че торовете скоро може да имат важна роля за човешкото здраве, обясни Стефан Димитров. Той уточни, че в информацията е посочено как по-високите концентрации на въглероден диоксид намаляват съдържанието на хранителни вещества в културите, включително пшеницата и ориза, което ще доведе до дефицит на цинк и белтъци и у милиони хора по света. Налице е и риск от намаляване на съдържанието на желязо в растенията. А последствията от това ще бъдат загуба на важния елемент при 1,4 милиарда жени и деца по света, което ще доведе до увеличаване на риска от анемия и други заболявания, свързани с дефицита на желязо.

По думите на прокуриста на „Неохим“ АД е извършено проучване, в което се сравняват 225 храни, отглеждани в близки до сегашните атмосферни условия. При концентрация на въглероден диоксид малко над 400 частици на милион (ppm) и при 550 ppm, каквато се очаква да се достигне до 2050 година. Като при последното /550 ppm/ посочено съдържание на въглероден диоксид нивата на протеин, желязо и цинк са между 3% и 17% по-ниски, пише още в публикацията, каза Димитров.

Растенията са източник на по-голямата част от основните хранителни вещества за хората, като осигуряват средно 63% от хранителния протеин, 81% от желязото и 68% от дневните нужди на цинк. Според проучванията от дефицит на хранителни вещества днес са засегнати над 2 милиарда души по света, най-вече в развиващите се страни. Ако нивата им в растенията намалеят, негативните последици ще нараснат по мащаб, обясни той, цитирайки информацията на IFA. И допълни: Изследователите прогнозират, че една от силно засегнатите страни ще бъде Индия. Очаква се около 50 милиона души да страдат от недостиг на цинк, 38 милиона – от недостиг на протеини и 502 милиона жени и деца да са уязвими към заболявания, свързани с дефицит на желязо. Други страни в Южна Азия, Югоизточна Азия, Африка и Близкия изток също ще бъдат засегнати.


Тенденция към разреждане на хранителни вещества


Въглеродният диоксид подобрява растежа и добива на растенията, като същевременно предлага защита при стресови среди като суша, топлина и висока радиация. Той допринася за ефекта, известен като „проблем на разреждането“: когато се повишават добивите, съдържанието на нишесте в зърната обикновено се увеличава, докато в същото време минерали като цинк и желязо и съдържанието на протеин се разреждат, обясни Стефан Димитров.

Приносът на по-високите нива на въглероден диоксид е част от общата тенденция на спад на нивата на хранителните вещества в растенията. Започвайки със зелената революция през 50-те години на 20-ти век, заедно с използването на нови високопродуктивни сортове през последните години, увеличаването на добивите е довело до намаляване нивата на хранителни вещества и протеини при зърнените култури. Това са фактите, които Международната торова асоциация оповести, за да се информират хора колко сериозен е всъщност проблемът, каза още Димитров. Той не скри и информацията, че минерално недохранване на хората се наблюдава не само в развиващите се, но и в развитите страни и е определено, че до 2/3 от световното население е под риск от дефицит на един или повече минерални елементи.


Подобряване на храненето с торове


Добрата новина е, че има начин за справянето с проблема „минерален дефицит“. Учените използват агротехники за отглеждане и методи за управление на храненето на растенията, с помощта на които увеличават концентрацията на минералните елементи в земеделската продукция. Такъв метод е агрономичната биофортификация. Терминът означава торене с микроелементи и може да спомогне за увеличаване нивата на хранителни вещества в растенията. Смята се, че това е един от най-обещаващите начини за борба с минералното недохранване и облекчаване на дефицита на хранителни вещества по света, особено за цинка, селена и йода, обясни прокуристът на „Неохим“ АД, като уточни, че данните са на д-р Исмаил Чакмак от университета „Сабанчи“. Той е автор на изследвания по програмата HarvestZinc, които показаха, че този метод е особено ефективен за увеличаване концентрацията на цинк в зърнените култури.

Нивата на съдържание на протеини в културите също могат да бъдат увеличени чрез оптимизиране на приложението на азотни торове. А един от начините е да се следват 4R техники за управление на хранителните вещества (използвайки правилния източник, с подходяща скорост, в точното време, на правилното място), земеделските стопани могат да гарантират, че културите получават достатъчно азот късно през вегетационния период, за да повишат нивата на протеини, след като добива им е максимален, научихме от Димитров.

Въпреки че внимателно управляваното торене може да помогне да се противодейства на някои от възможните ефекти, като по-високите въглеродни емисии, върху нивата на хранителни вещества при растенията, изследванията също така напомнят за необходимостта от растеж и консумация на разнообразни култури, богати на хранителни вещества, включително варива, плодове и зеленчуци.


Нови възможности за набавяне на хранителни вещества


Въпреки че все още има някои въпроси за това как въздействат нивата на въглероден диоксид в реални условия на растеж, изследването помага да се подчертае един от многото потенциални начини, по които глобалното затопляне може да засегне растенията. На фона на други изследвания, които сочат, че повишаването на нивата на CO2 може да има допълнителни отрицателни ефекти върху растенията - неотдавнашно проучване твърди, че оформянето на по-плътни листа би намалило способността на растенията да отделят атмосферния въглерод, докато други прогнозират, че използването на водата в растенията ще намалее, което ще доведе до повишаване нивата на влажност на почвата. Изглежда, че скоро може да има нужда от нови иновационни продукти, формули и техники за управление, пише още в публикацията на Международната торова асоциация, заключи Стефан Димитров, който представи информацията на Международната торова асоциация за жителите на страната ни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?