Подай сигнал

Цигулар на 85 засне два клипа с родопски песни

Най-възрастният музикант в Тополово свири с втора цигулка, първата му я строшил пийнал купонджия

Култура

от Николай Чапански 383 прегледа 0

Цигулар на 85 засне два клипа с родопски песни

Николай Чапански, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио Пловдив


Тополовската музикална школа е прочута с многото си цигулари. Тук са родени Иван Бойчев, Райчо Тополов - Раиф, неговият син Красимир Райчев, другият Райчо Джангозов, прочутият в далечното минало кларнетист Асен Димитров - Тополовеца. Към тази музикантска гилдия се числи днес и Петър Чуртов, въпреки че не е роден в Тополово, а в родопското село Широка лъка. Тополовски зет е от 65 години и твърди, че вече знае всичко за музиката в този край.

"Учил съм се на свирня от Раиф. Той засвирваше с цигулката, а аз запявах някоя от любимите му песни. По-късно ми допадна този инструмент и аз започнах да свиря на него, но най-вече ми прилягаха песните. Започнах да ходя на мухабети, да ме канят на сватби... Повече ме канеха да им пея истински родопски песни, а не някакви измислици", разказва Петър Чуртов.

Той е на 85 години, но е изправен като свещ, с бодър дух и голямо родопско сърце. Когато го попитат на колко години е, шеговито скрива по 10-12 лета и често му вярват.

Много мухабети и много музика са минали през него, но никога не се е самоизтъквал. Навремето, когато е работил в Комбината за цветни метали, имал късмета да свири и пее с Аврам Аврамов, известен като Аврам Далъма от Новаково. Също много неща е научил от него.

Сега на стари години по идея и настояване на младите е заснел два клипа в Телевизия „Тянков” по музика и аранжимент на Димитър Ангелов. Още щом започнали да ги излъчват, хората от селото взели да го спират и да го поздравяват, че е дал нов живот на стари родопски песни, а приятели от целия Асеновградски регион се сетили за него и започнали да му се обаждат.

"Добих самочувствие и отново ми се проходи на сватби, но то сега няма работа за младите, камо ли за нас", казва шеговито Петър Чуртов.


Това е втората му цигулка, с която свири. С първата има неприятен спомен на едно свирене в Бачково на аратличка среща. Докато той и неговите колеги свирили, заваляли поръчки за песни. В шумотевицата забравили една платена поръчка за поздрав и спрели да починат. Дошъл почерпеният слушател и с гняв му строшил цигулката. Правил-струвал бай Петър и решил, че без цигулка няма да я кара. Купил си нова и с нея вече свири 30 години

Коментари