Чуждите инвестиции в страната скачат двойно

За първото тримесечие на миналата година те са 125 мил. лева, а през 2019 - 217 мил. лева

Преките чуждестранни инвестиции в българската индустрия достигат 217.2 млн. евро през първото тримесечие, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Сумата е близо два пъти по-висока от отчетената през същия период на 2018 г. - 124.5 млн. лв.

Числата както от миналата, така и от тази година ще се ревизират с годишните данни на НСИ и допълнително постъпили отчети на предприятията с чуждестранно участие, като обикновено промените са в посока нагоре. Добра новина е, че предварителните данни за първото тримесечие на годината показват по-голям интерес към вложения в индустрията спрямо предходния период на 2018 година. Най-популярна сред чуждите инвеститори отново е преработващата промишленост, където са отишли общо 139 млн. евро  или близо две трети от всички преки инвестиции.

В своята цялост обаче, индексът на сумата на чуждите капиталовложения в страната остава на минус към края на март. Отрицателната стойност обаче не идва  от отлив на преки чуждестранни инвестиции, колкото от операцията по покупката на Сосиете женерал Експресбанк от ДСК - българското поделение на унгарската OTP. Финализирането на сделката през януари 2019 г. доведе до изплащането на близо 600 млн. евро (под формата на дялов капитал) от българското поделение на френската Societe Generale, което формира статистическия минус от близо 260 мил. евро

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Цецо

Цецо

23.05.2019 | 19:59

Тотев има много малък дял в привличане на чужди инвестиции,защото повечето са в общините Марица,Раковски и Куклен.

Отговори
0 2
ммм

ммм

23.05.2019 | 15:54

Кроооонев!!!!!!!!! Ти пък от кога се правиш на журналист!

Отговори
2 0
Майнатаун

Майнатаун

22.05.2019 | 04:46

Центъра на чуждите инвестиции е Пловдив! От както Тотев е кмет толкова нараснаха инвестициите в нов бизнес, толкова заводи се построиха, толкова работни места се отвориха, че цяла Южна България, а и не само се изсипа тука и не може вече да се кара по улиците! Всеки ден виждам номера на коли от Хасково, Ямбол, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Стара Загора, че даже и от Видин, Ловеч и Кюстендил! Аман! По-добре да дойде Славчо да ги махне тия инвеститори и тия селяни и да си отдъхнем най-накрая. Той поне не разбира нищо от бизнес и нови технологии и не му пука, но пък патриотични речи ще има всяка вечер!

Отговори
5 4

21.05.2019 | 19:45

Чуждите инвестиции намаляват, а не се увеличават.

Отговори
6 7

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?