Подай сигнал

Чуждите инвестиции в страната скачат двойно

За първото тримесечие на миналата година те са 125 мил. лева, а през 2019 - 217 мил. лева

Бизнес зона

от СТАНИМИР КРОНЕВ 2837 прегледа 0

Чуждите инвестиции в страната скачат двойно

Преките чуждестранни инвестиции в българската индустрия достигат 217.2 млн. евро през първото тримесечие, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Сумата е близо два пъти по-висока от отчетената през същия период на 2018 г. - 124.5 млн. лв.

Числата както от миналата, така и от тази година ще се ревизират с годишните данни на НСИ и допълнително постъпили отчети на предприятията с чуждестранно участие, като обикновено промените са в посока нагоре. Добра новина е, че предварителните данни за първото тримесечие на годината показват по-голям интерес към вложения в индустрията спрямо предходния период на 2018 година. Най-популярна сред чуждите инвеститори отново е преработващата промишленост, където са отишли общо 139 млн. евро или близо две трети от всички преки инвестиции.

В своята цялост обаче, индексът на сумата на чуждите капиталовложения в страната остава на минус към края на март. Отрицателната стойност обаче не идва от отлив на преки чуждестранни инвестиции, колкото от операцията по покупката на Сосиете женерал Експресбанк от ДСК - българското поделение на унгарската OTP. Финализирането на сделката през януари 2019 г. доведе до изплащането на близо 600 млн. евро (под формата на дялов капитал) от българското поделение на френската Societe Generale, което формира статистическия минус от близо 260 мил. евро