Подай сигнал

Чужденци: Къде да пием турско кафе в Стария Пловдив?!

Пълен разнобой в оценките за града ни като Европейска столица на културата

Пловдив

от Росен Саръмов 1029 прегледа 0

Уж Пловдив е супер като град, който е Европейска столица на културата, а в същото време има пълен разнобой за оценките за посещенията на чужденци. Осем месеца след старта на инициативата се сблъскваме с парадокс - многобройните магазини за сувенири отчитат „много по-слаб от други години сезон”, а музеи и музейни къщи се хвалят с рекордни посещения. Къде са причините за тези напълно различни оценки?


Семейство Корал от Мексико Сити пристигнаха преди два дни в Пловдив с трите си деца - две момчета и момиче.

Взеха кола под наем и решиха да разгледат хубостите на Европейската столица на културата.

И се сблъскаха с две паралелни реалности -прекрасен Старинен град, в който обаче няма къде да паркираш колата си и куп указателни табели, които никой не разбира.

Да не говорим за нещо толкова просто като да изтеглиш пари от банкомат. Последният, който е бил под арките на пощата, е разкаран от резервата още преди години.

Втори ден сме тук, но сме леко разочаровани - в 6 часа следобед всичко е затворено. Няма дори малък магазин, няма къде кафе да си купиш”, обясни г-жа Корал.

Когато чела онлайн рекламите на града, си представяла как ще седне да пие истинско турско кафе в Стария град - мястото, което се оказало, че няма дори кафе машина.

Съпругът й набляга на проблема колко е недостъпен архитектурният резерват, ако сте с автомобил.

Няма места за паркиране наоколо - има някакви табели, които аз не разбирам”, подчертава той.

Иначе семейството от Мексико Сити е впечатлено от красотите на Пловдив. Вчера заведоха децата си на Античния театър, после им показаха и Римския стадион.

Златина, която държи магазин за сувенири в началото на резервата, има свое обяснение за слабия сезон. „Чужденците използват нискотарифни полети до София.

Те са обикновено малки семейства или двойки и остават да спят в столицата. Там хостелите са пълни, а тукашните са празни. Хората идват за час-два до Пловдив и после се връщат”, обяснява тя.

Другата причина за малкото туристи тя вижда в това, че в момента в Стария град просто няма какво да се види.

„Галерията е затворена от две години - останаха Етнографският музей, Балабановата къща и Хиндлиян. Няма никаква динамика, а ние имахме огромни очаквания от ЕСК”, казва тя.

Мнението й се подкрепя от друга търговка - Велиана. Магазинът й обхваща два етажа от възрожденска къща и цял двор отпред.

Тя обяснява наплива към музеите с по-ниския социален статус на туристите, дошли за ЕСК, както и със спирането на летището.

„Сега идват по-бедни туристи - те са неплатежоспособни и с ограничен бюджет. Така се рекламирахме като културна столица - евтина дестинация! Спят в София, а не в нашите хостели. Купуват си картите за евтин вход в музеите /Plovdiv City Card/ и са само там. Летището е най-големият проблем - а софиянци аванта не пускат!”, казва Велиана.

Помни как преди години е посрещала тълпи млади момичета от Англия, дошли с полет до града. Спели в хостелите за 10-15 евро, хапвали нещо купено от хипермаркетите и си пиели щастливи кафето.

Всичко това сега се прави в София”, казва търговката. Припомня, че всеки ден туристи я питат къде да седнат да пият турско кафе и тя не знае какво да им каже.

Според нея Старият град се обживява само при събития, подобни на Дефилето на виното.

Светлин е още един ветеран от търговците в резервата. Изкарал е тъкачен стан за деца пред магазина си.

Той казва, че неслучайно в София правят новия Терминал 3, който ще е само за нискобюджетните полети. Така туристите ще остават в столицата, а тук ще идват за кратко.

„Истината е, че бяхме с големи очаквания и се радвахме, когато победихме останалите претенденти за ЕСК. А се оказа, че общината не свърши никаква работа”, казва той.

Направили на "Стръмна" улица на занаятите, а се оказало, че екскурзоводите ги мързи да водят туристи дотам.

Под арките на пощата над Хисар капия трябвало да има кафене с масички отпред. Години наред вадили разрешително за него.

А накрая го направили туристически информационен център.

В него се дават брошури с месечната програма на ЕСК и карти на Пловдив, които разбира се, са на български. Дори не продават Plovdiv City Card. А преди това само тук имало кафе машина, банкомат и автомат за вафли.