Подай сигнал

Чудо! Вече има ваксина срещу най-коварната болест

Оптималното време за поставяне на първа доза е 12-13-годишна възраст при момичетата

Здравеопазване

от Румен Златански 994 прегледа 0

Чудо! Вече има ваксина срещу най-коварната болест

Онкозаболявания като рака на маточната шийка и рак на черния дроб могат да бъдат предотвратени с ваксиниране. Това каза проф. Мария Малинова от Медицинския университет в Пловдив на семинар в Старосел, посветен на ваксинопрофилактиката и организиран от Българското дружество по иновативна медицина. Ваксините ги има в нашата страна и може да бъдат използвани, поясни проф. Малинова.

Според последните данни от специалистите човешкият папилома вирус е вторият по честота фактор, причиняващ рак на маточната шийка при жени на възраст от 15 до 59 години. Над 1000 жени на година у нас се диагностицират с опасното заболяване. То може да бъде предотвратено с поставяне на ваксина. Оптималното време за поставяне на първа доза и реваксинация след 6 месеца е 12-13-годишна възраст при момичетата.

Преди няколко години у нас стартира национална програма за ваксиниране на момичетата в тази възраст срещу рак на маточната шийка. Тя вървеше много добре, но впоследствие антиваксърските настроения успяха да внесат колебания, подчертаха участниците в семинара.

От тази година ще се засили отново работата по обхващане на все повече момичета по програмата за предотвратяване на рак на маточната шийка, защото всеки ден в България средно умира по 1 жена от тази диагноза.

С наличната ваксина против хепатит Б пък може да се предотвратят случаите на хроничен хепатит, който често причинява рак на черния дроб.
Няма никакви причини за безпокойства относно безопасността на ваксините и не е вярно, че могат да доведат до аутизъм сред децата, заявиха участници в семинара.

Коментари