Чудо! Ето какви болести лекува студът

Повечето хора смятат зимата за най-болезненото време от годината. Напразно! Учените отдавна са доказали, че седмиците между  сезоните са най-опасни за организма, а ниските температури оказват благоприятен ефект върху тялото и дори лекуват някои заболявания. Пациентите с какви диагнози се чувстват по-добре през зимата?

Белодробни заболявания

Епидемиите от грип са обичайни за зимата, и то неслучайно. Грипният вирус се чувства най-комфортно на студен, сух въздух. За повечето вируси и микроби обаче мразовитият въздух е разрушителен. А разходките в снежно време са изключително полезни, тъй като снежинките, падащи от небето, поглъщат замърсителите, почистват въздуха от вредни примеси. Ето защо по време и след снеговалеж е толкова лесно да се диша.

Невероятно, но вярно!

Студеният въздух облекчава състоянието на пациенти, страдащи от белодробни заболявания. Неслучайно в края на 19-и и началото на 20-и век лекарите са препоръчвали на пациентите с туберкулоза почивка в планината.

Единствено астмата прави изключение - с настъпването на зимата броят на посещенията при специалист от пациенти с бронхиална астма се увеличава три пъти в сравнение с началото на лятото.

Невроза

Ниските температури отслабват автономната нервна система, която е отговорна за противодействието на стреса. Затова обострянията на неврозите и психичните разстройства обикновено се забелязват при нестабилно време (пролетта и есента), а през зимата хората запазват доброто си настроение.

Изследователите са доказали експериментално: за да се отървете от нервността и да повишите устойчивостта си към стреса, е достатъчно да се разхождате всеки ден през студените месеци най-малко един час, за предпочитане през деня. Частично в борбата със стреса и психичните разстройства помага добрият зимен сън.

Намален имунитет

Студеното време е стресиращо за организма. Но този стрес е полезен! В отговор на това се мобилизират защитните сили на организма, активират се биохимичните реакции (освобождава се катехоламин, норепинефрин, адреналин), което драстично увеличава устойчивостта на организма към различни болежки. Между другото, този ефект на “съпротивление на злото” лежи в основата на криосауната, която се препоръчва при автоимунни, кожни заболявания, за лечение на депресия, алкохолизъм и наркомания.

Затлъстяване

Смята се, че през зимата средно човек трупа по 3-5 излишни килограма. От една страна, това е логично - през зимата метаболизмът се забавя, физическата активност намалява, а апетитът се увеличава. От друга страна, под въздействието на ниските температури се активира обмяната на веществата, поради което мастните клетки усвояват по-бързо мазнините. Естествената реакция към студа е активирането на биоенергийните процеси (т.е. изгаряне на калории). Ето защо през зимата хората, които предпочитат задушевните разговори пред камината, напълняват. А любителите на зимните спортове, напротив, посрещат пролетта в перфектна форма.

 zdrave.to

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?