Чудесни новини! Лятото продължава през септември

Повечето дни ще са подходящи за море

Средните температури през септември ще бъдат над климатичните. През най-топлите дни в началото на месеца ще бъдат измерени стойности до 36-37 градуса. Като цяло тази година септември ще бъде по-топъл от обичайното. Валежните дни ще бъдат под нормата, като в повечето части на страната месечните количества ще останат под средните. Ще има много слънчеви часове и повечето дни ще са подходящи за морски и планински туризъм, с уговорката, че все пак е септември.

През първите три-четири дни на месеца ще бъде топло, след пладне в низините и равнините горещо с максимални температури от 30 до 37 градуса, по брега на морето 27-30. Сутрините ще са свежи и на първи и втори най-ниските температури ще са от 12 до 17 градуса, но впоследствие слабо ще се повишат. Ще бъде слънчево. Временни заоблачавания ще има в сутрешните часове над Южното Черноморие, а след пладне над планините. Без валежи.

Около Деня на Съединението от северозапад ще поникне малко по-свеж въздух и дневните температури ще се понижат с 3-5 градуса. Ще има и по-съществени заоблачавания с кратки валежи, придружени от гръмотевици, ще паднат на малко места главно около планините.
В края на десетдневието отново ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се повишат и в повечето низини и равнини ще превишават 30-33 градуса.

В началото на второто десетдневие се очаква временно понижение на температури, придружено със заоблачаване и превалявания, като по-осезаемо ще бъде захлаждането в западната половина на страната. Впоследствие отново ще се установи слънчево време и ще се затопли, но сутрините вече ще са прохладни с минимални стойности в някои от дните от 8 до 13 градуса.

Условия за краткотрайни превалявания и захлаждане ще има около 17 септември.

В началото на третата десетдневка времето ще бъде топло и предимно слънчево. Впоследствие ще бъде променливо с най-голяма вероятност за валежи през периода 25-28 септември, когато и есента ще напомни за себе си.

Народна метеорология

Дъжд на Кръстовден носи плодородие

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За септември народната метеорология гласи:

Сух септември – мокър октомври. Какъвто е денят на свети Симеон (1 септември), такъв ще е целият декември. Ако на Кръстовден (14 септември) вали дъжд, годината ще е плодовита.

Геомагнитна активност

Магнитни бури в първите дни

Септември ще започне с повишена геомагнитна активност и слаби магнитни бури в полярните зони. Впоследствие земното магнитно поле ще се успокои и през повечето дни ще бъде спокойно. Слънчевата активност ще бъде ниска. Временно усилване на геомагнитна активност се очаква в края на месеца.

През септември става преходът от лято към есен. Денят чувствително намалява и в края на месеца нощта има превес – 12 часа и 12 минути, а денят е дълъг – 11 часа и 48 минути.

Най-често през този месец преобладава антициклоничният тип време – предимно слънчево и топло. Температурите са с около 4-5 градуса по ниски от тези през август и най-често максималните температури са между 23 и 28 градуса. Въпреки по-късия ден, слънчевите лъчи понякога могат да бъдат и горещи, а времето задушно.

 

 

Източник: труд

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?