ЧСИ продава знакови сгради на Смолян заради дълг

Запорираха плащанията на 34 големи данъкоплатци към общината

Сградите на Младежкия дом и „Журналиста“ са обявени за продан от частен съдебен изпълнител по вземане на консорциум „Светлина“ от община Смолян. Върху двата имота е наложена възбрана. И двете сгради са знакови за Смолян - Младежкият дом е на главния булевард срещу Съдебната палата, а „Журналиста“ е на площада на Стария център в града.  

Младежкият дом  е оценен на 502 480 лева. Сградата на клуб „Журналист“, където в миналото се е помещавал Градският съвет, е разделена на два обекта. Първият етаж с 9 помещения, коридор и тоалетни се продава за 238 320 лева. Другият обект са два етажа с общо 12 офиса, оценени на 478 864 лв. Общата стойност на имотите е 1 219 664 лв. Първата продан ще се състои на 17 май тази година.

Продажбите от ЧСИ се извършват заради дълг на общината към консорциума „Светлина“, на фирмите „Скаб“ и „Елмаз“. Договорът помежду им е с наименование „Ремонтно-възстановителни работи и експлоатационна поддръжка на уличното, парковото и архитектурното осветление на територията на Община Смолян“. Той е сключен на 4 януари 2008 г. за срок от 5 години.  

По думите на кмета на Смолян Николай Мелемов, тогава всеки месец са се плащали грешни 12 600 лв. абонаментна такса за поддръжка, което прави излишен разход на общо 756 000 лв. за петте години на договора. Отделно се е плащало за ремонтно-възстановителни работи.

Първият договор с консорциум „Светлина“ е за 2 253 168 лв. Малко по-късно същия месец е подписан допълнителен контракт за 132 260 лв. Двата договора са общо за 2 385 428 лв.

А по предишен договор на общината със „СД Лайтинг“ е извършен ремонт на уличното осветление от ул. „Първи май“ до ул. „Тракия“ в гр. Смолян по проект на Министерството на икономиката за 2,4 млн. лв. По него са подменени 3729 осветителни тела, 2767 конзоли, 32 касети, 20 780 м кабели. Поставени са 71 нови стълба. Изградена е система за автоматизирано, адаптивно управление на уличното осветление с централна контролно-управляваща станция и са поставени 83 касети със сегментен контролер.

Тоест за периода 29.09.2009 г. - 29.09.2011 г. цялата подменена кабелна мрежа от над 20 км, както и всички нови осветителни елементи са били в гаранционен срок и са се поддържали от „Димов Къмпани” ЕООД. И за тяхното обслужване, поддръжка и ремонт не е следвало да се заплаща и абонаментна такса, каквато се е плащала.

„При встъпването ми в длъжност намираме дълг към консорциум „Светлина“ на стойност 713 041 лв. Неизвършени плащания от 01.01.2009 г. С изключение на едно абсурдно плащане - на 4 ноември 2011 г. Това е малко преди да встъпя в длъжност, когато за един ден е подадена докладна за извършване на ремонтни дейности и е платена сумата от 47 173 лева, както и 12 523 лв. такса. Започнахме проверка за изпълнението на този особен договор и открихме редица несъответствия - имаме да даваме много пари, но не се знае за какво. Има уж свалени лампи, но непредадени. Има уж смяна на лампи, но от Енергото не е искано спиране на електричеството. Има даже „положен“ 3000 метра кабел, но няма разрешение от архитект. Не са изготвяни протоколи за ежеседмичен обход на осветлението. Няма документи, от които да се види, че някъде е имало авария. Няма документи за отстранени повреди и смущения, за чието отстраняване не се изисква специализирана техника. Получихме информация от тогава и сега действащи кметове на населени места, че лампи не са сменяни, а е отчитана смяната им. От всички тези нередности, които открихме, стигнахме до извода, че общината де факто не дължи цялата поискана сума от консорциума. Забележете, плащанията не са извършвани от управлението, което е сключило двата договора. Ръководството на консорциума не е предявило исканията си пред същото това управление, а чак когато аз и екипът ми встъпваме в длъжност. Направихме опити за споразумение. На базата на нередностите, които открихме, предложихме 30% отбив от претендираната сума. Отсрещната страна се съгласи едва на 10%. Но ние бяхме убедени в правотата си и затова пристъпихме към прекратяване на договора“, обясни Мелемов.

След прекратяване на договора общината назначава двама души, които да сменят лампите при необходимост. Купува вишка. И още първите месеци на брифинг Мелемов заяви, че са плащани много излишни пари.

След това консорциумът започна поредица съдебни дела срещу общината.

„Ние разчитахме на справедливост. Бяхме убедени, че аргументите ни са достатъчно състоятелни и ще я постигнем. Но за съжаление не стана така. И не сме първата община в България, която не е получила справедливо решение“, коментира градоначалникът.

Първото загубено от общината дело, образувано частично по фактури от 2009 г. и проформи от 2010 г., е за 267 053 лв. главница, които заедно с лихви и такси, в т. ч. адвокатски и за частен съдебен изпълнител, набъбват на 445 000 лв.

Тогава ЧСИ запорира автомобилите на общинската управа, имот зад хотел „Смолян“ в центъра на областния град и в с. Момчиловци, както и жилища с настанени в тях социално слаби лица. Вследствие ЧСИ събра местни данъци и такси от юридически лица - длъжници на общината. Извърши продажби на 3 автомобила, както и на имота от 5000 кв. м под хотел „Смолян“.

Младежкият дом и „Журналиста“ сега се продават от ЧСИ заради второто загубено дело, по което общината е осъдена да плати 844 500 лв. То е висящо пред Върховния съд, но са запорирани не само двете сгради, а и плащанията на 34 големи данъкоплатци към общината.   

За дълг от 844 500 лв. по неприключило дело на общината са запорирани имоти и очаквани приходи за 4-5 млн. лв., коментират от общината.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?