Подай сигнал

ЧСИ продава за половин млн. бойното стрелбище до Руския пазар

Бизнес зона

от Мария Петрова 5636 прегледа 0

Частен съдебен изпълнител продава бившето бойно стрелбище на ул. „Дилянка“ , близо до Руския пазар. То е собственост на Иван Божиков, управител на „Импас 93“ ЕООД. Дружеството, с основен предмет на дейност производство на хартия, има интерес към строителството и други разнородни браншове.

Имотът се продава заради задължения на бизнесмена към НАП, към Алианц банк и към доставчици за стотици хиляди лева. Процедурата за публичната продан е провокирана от конкурента „Ди Ес Смит България“ /старо име „Дурапак“, а преди това „Тракия папир“ /Пазарджик. Цената на имота, от която ще започне наддаването е 480 320 лв., при предишна 684 006 лв. Намалението е заради липса на купувач през миналата година. Едноетажната сграда на стрелбището е на площ от 1107 кв.м. и дворно място - 3870 кв. м.

Навремето имотът бил държавна собственост, със статут за специално предназначение, тъй като в него се помещавало гарнизонно стрелбище. То било в активите на Организацията за съдействие на отбраната (ОСО) - организация за военно-приложни спортове. ОСО е разформирована с Постановление № 72 на Министерския съвет от 30 април 1992 година, след което започва раздържавяване на имотите. Част от тях обаче остават към „Гражданска защита“, което по-късно се влива към ГД Пожарна безопасност и защита на населението.

В онези години Божиков успява да закупи на търг стрелбището, което е в общ двор с пожарната. Имах идея да възстановя изоставеното стрелбище и да го превърна в спортна база за стрелба , но плановете ми не се осъществиха, обясни той пред репортер на „Марица“. Уточни, че в момента се намира в Косово, в опит да събира задължения от партньори от Западните Балкани.

Странно, но оферта за същото стрелбище има и в сайт за продажба на имоти. Там цената му е 210 000 евро. Брокерът не знаеше или се направи, че не знае за продажбата от частен съдебен изпълнител.