ЧСИ продаде половината Младежки дом

Емблематичната сграда в Смолян отиде на тезгяха заради дълг на община Смолян за 500 000 лева

Частен съдебен изпълнител продаде половината сграда на Младежкия дом в Смолян заради дълг на общината за половин милион лева. На 17 май се проведе публичната продан на две емблематични за Смолян сгради - "Журналиста" и Младежкия дом. „Журналист“, където в миналото се е помещавал Градският съвет, бе разделена на два обекта, но за тях оферта не е подадена. За частта от Младежкия дом е постъпило предложение за 503 000 лева.

„Купувач е кърджалийската фирма „Е и М“ ООД на двама братя“, съобщи зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова.

Както "Марица" съобщи, продажбите от ЧСИ се извършват заради дълг на общината към консорциум „Светлина“ и фирмите „Скаб“ и „Елмаз“. Договорът бе за ремонтно-възстановителни работи и експлоатационна поддръжка на уличното, парковото и архитектурно осветление на територията на община Смолян. Сключен е за 2,4 млн. лева в началото на 2008 г. за срок от 5 г.  С влизането си в длъжност в първия мандат кметът Мелемов го прекрати. Той счете за излишно администрацията да плаща крупните суми от 12 600 лв. абонаментна такса на месец, или общо 756 000 лв. разход по договора за 5 г. Последваха съдебни битки с консорциума. Двете фирми спечелиха делата за претендираните от тях суми. 

Младежкият дом и „Журналиста“ се продават сега заради второто загубено от общината дело. Тя е осъдена да плати 844 500 лева. Делото е още висящо, но за сметка на това на общината са  запорирани имоти и постъпления за почти 1,4 млн. лв.

Трите обекта, обявени за публична продан, единият от които вече реализиран, са за общо 1, 3 млн. лв.

От управата заявяват, че не е трябвало да се стига до публична продан на Младежкия дом, нито до запори върху сметките на повече от 30 големи данъкоплатци на общината, защото за удовлетворяване на вземането е била достатъчна сградата на "Журналиста". Все още са запорирани очакваните 500 000 лв. приходи от данъци и такси в общината. Освен това частният съдебен изпълнител продава Младежкия дом, въпреки че вътре се помещава банка, с която общината има договор, който изтича в края на годината.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?