Подай сигнал

Човек на президента Стоянов пое щаба на СДС

Лукарски няма да се кандидатира за лидер на конференцията на 7 юли

Власт

от Тодор Ангелов 1185 прегледа 0

Човек на президента Петър Стоянов оглави Националния предизборен щаб на СДС. На мястото на Георги Ненков, който подаде оставка по време на заседанието на сините в събота, бе избран Илия Лазаров. Той беше началник на кабинета на президента Стоянов и бивш главен секретар на СДС. Така синята партия може да няма много членове и привърженици, но пък си има шеф на предизборния щаб, което означава, че отново крои планове да се връща в парламента.

Нов лидер на СДС ще бъде избран по време на отчетно-изборната конференция, планирана за 7 юли. На форума ще се гласува смяна на лидера и ръководството, като сегашният председател Божидар Лукарски обяви, че няма да се кандидатира за поста. Решението за ключовия форум бе взето в събота по време на Националния съвет на сините в столичния хотел "Анел". Участниците в сбирката се съгласиха до 15 май шестте областни организации, които бяха неправомерно отстранени от СДС, да бъдат възстановени. До 15 юни Националният изпълнителен съвет трябва да приведе в уставен ред организациите, които не са редовни понастоящем, включително заради неплащане на членски внос.

В заседанието на Националния съвет в София участваха и опозиционните на лидера Божидар Лукарски организации, една от които е пловдивската. Те се отказаха от идеята да организират по същото време алтернативно извънредно заседание в Пловдив.

"Няма да се кандидатирам за председател на следващата конференция. Смятам, че е време някое ново лице да оглави партията", съобщи пред медиите Лукарски, който е най-дълго управлявалият СДС след Иван Костов. Бившият министър от кабинета "Борисов 2" бе избран за лидер на сините на 6 юли 2013 г. и до 7 юли ще направи 5 години на поста.

Напрежението в СДС отпреди година се дължи на липса на доверие в мнозинството от членовете на СДС към председателя и неговото нежелание да си подаде оставката навреме, коментира резултатите от заседанието Емил Кабаиванов.

Бившият главен секретар на СДС Иван Сотиров коментира за "Марица", че най-вероятно на бъдещата конференция сегашното ръководство ще наложи отново свои хора. Според него не само в СДС, а изцяло в българската политика липсват лидери, които да бъдат достоен държавнически елит. На България е нужна и нова модерна дясна партия, и нова модерна лява партия. За Сотиров сегашните формации не са в състояние да осъществят нито леви, нито десни реформи, които да направят страната модерна и просперираща държава.

Коментари