“Чисти вечери” ще учат деца и родители как да пазят чистота

На 6 юли 2019 г., събота, в 18:00 ч., край Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина в Пловдив ще бъде дадено началото на т. нар. “Чисти вечери” - серия от образователни игри и забавления за деца и родители, посветени на опазването на чистота в града.


Доброволците на платформата за чиста градска среда “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” са подготвили забавления, с които да научат децата как и къде да изхвърлят отпадъците, а родителите - как да прилагат в ежедневието си принципи за живот #БезОтпадъци. Активистите за чист град ще отговарят на въпроси на гражданите, свързани с почистване и облагородяване на междублоковите пространства, разделното събиране и оползотворяване на отпадъци и ще насърчават споделянето на идеи за по-чиста градска среда. 


Специално внимание в първия ден на инициативата ще бъде обърнато и на тийнейджърите и младежите. По повод Деня на целувката (6 юли) младите хора на Пловдив ще бъдат поканени да разпространят специалното послание “Целувай се на чисто!” с призив да пазят чистота около пейките в парковете и градинките на Пловдив. 


Скорошно проучване сред пловдивчани, показа, че въпреки че мнозинството от гражданите намират опазването на околната среда за много важно за тях (68%), едва 27% изхвърлят отпадъците си разделно, а само 15% участнат редовно в инициативи за почистване на обществени пространства. 


“С Чисти вечери искаме да покажем на хората, че не е толкова трудно да направят малки промени в ежедневието си, за да можем да постигнем голям ефект с намаляването на отпадъците и облагородяването на града. Вярваме, че децата са тези, от чиято култура зависи бъдещето на града ни, а те понякога разбират сериозността на проблема със замърсяването дори много по-добре от възрастните” - казва Кера Станева , доброволец на платформата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”


“Чисти вечери” ще се провеждат всеки вторник и четвъртък в Цар-Симеоновата градина на Пловдив през целия м. юли. А до 31 юли гражданите, които са почистили и облагородили обществено пространство около жилището си, могат да участват в специална игра с награди на платформата “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”, като изпратят снимки на мястото от преди и след почистването. Повече информация ще намерите в страницата на инициативата във Фейсбук „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и в сайта на сдружение БГ Бъди активен.


За „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“


Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ работи активно от м. април 2019 г. и вече подкрепи значителни събития от календара на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, като осигури обучения и подкрепа за разделно събиране на отпадъците. Бяха проведени и няколко акции сред гражданите, с които да бъде привлечено вниманието им към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота. Платформата работи в четири основни линии:


- Първата насока е #ПразнувамеЧисто - чрез която се подкрепят организатори на събития, за да намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата. 


- Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се създават образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да намалят и събират разделно отпадъците си. Срещу събраните отпадъци ще бъдат създадени модерни места за сядане в града. 


- Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се организира почистване на различни зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно. 


- Под мотото #ПроменямеЗаедно ще се обновят до 2 зони в града, като конкретните места ще бъдат избрани в сътрудничество с граждани на Пловдив.


Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията й за Свят без отпадъци.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?