Чистачката леля Хриси да подгони парламента и Темида

Двама убийци излизат от парадния вход на затвора, подгонени само от чистачката. Предполагам, че тя е използвала единственото си налично оръжие - метлата. И точно в това е ключът за решението на абсурдната ситуация, която цари в покоите на българската Темида и на законодателите, които разписват плана за действие. 

Леля Хриси показа хъс, всеотдайност и героична обреченост в името на справедливостта и закона -  все качества, абсолютно непознати на политическия ни елит. Затова тя е точният човек с точния инструментариум, който може да извърши отлаганата трийсетина години съдебна реформа. Просто трябва да връхлети със същия хъс, всеотдайност и обреченост в същите тези покои на Темида и да развърти метлата. Като за начало.

Защото там има много неща за измитане - живи, полуживи и мумифицирани. Подвластни на логика, която може да ошашави гражданина, непосветен в правните науки. Който се пита: как може да сееш кръв, ужас и трупове и да не ти пожънат по пет присъди по сто години без право на обжалване. По щатски модел, щом европейският забранява смъртното наказание. И ако не е направено, какви са били мотивите? А колко се полагат за бити полицаи, на които уж трябва да разчитаме да не ни бият?

Защо затворените бандити могат да си доставят всички разновидности на техниката, необходима за комуникация с незатворените бандити и за обработка на свидетели. Защо осъдени често изтърпяват присъдата си на екзотични острови в стил "братя Галеви", и кое е защитеното на защитените свидетели. Заради "човешка грешка" ли, както казва Цачева, се реализира едно толкова дръзко бягство от зандана? Не, отговаря си непосветеният гражданин, човешка грешка може да бъде назначението на правосъдния министър, другото е престъпление.

Гражданинът може да си отговори на другите въпроси, лошото е, че в един момент ще се изпълни с революционна ситуация и сам ще хване метлата.

Затова по-добре е с нея да действа професионалист: може и да е самоотвержената чистачка в затвора.

Като начало.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?