Чиновничка от МОН организирала протеста срещу Каракачанов

Държавна служителка в МОН е организирала протеста на цигани срещу вицепремиера Красимир Каракачанов, на който вчера бе поискана оставката му. Лиляна Ковачева работи в Центъра за интегриране на деца и ученици от етническите малцинства към просветното министерство, на което е второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Това призна самата тя в отговор на зам.-шефа на просветната комисия в НС доц. Милен Михов. Двамата кръстосаха шпаги в сутрешния блок на bTV.

Ковачева заяви, че тя е подала жалбата срещу Каракачанов в Комисията за защита от дискриминацията, но в лично качество, и пак тя през социалната мрежа е организирала протеста за оставката му, но излязла в неплатен отпуск.

"Да, държавен служител съм, толкова ли е важно къде работя?", каза с неохота тя на подканата на депутата от ВМРО да обясни къде работи. "Излиза, че Вие в неработно време протестирате и казвате, че не сте си свършили работата в работно време? Вие работите по интегриране на деца. Протестирате в неработно време за това, че не сте си свършили работата", възмути се човекът на Каракачанов.

Ковачева призна още, че бюджетът на центъра за интеграция към министерството е в размер на 1 млн. лв., но не можа да обясни на водещия за какво точно са изразходвани тези пари, нито колко циганчета е върнала в училище.

Тя продължи да настоява за оставката, не само за извинението на Каракачанов, защото погазвал законите на страната с незаконното събаряне на циганските къщи във Войводиново и с подстрекаване към етническо противопоставяне.

Ковачева каза, че за нея няма значение как наричат етноса й - дали цигани, или роми.

"За мен е от значение, че ни нарече нагли и не уточни, така хвърля обвинение върху цялата общност", коментира държавната служителка от ромски произход.

Той подстрекава, хвърля невинни жертви. Пребиха един ром възрастен, само за това, че той призовава за такава престъпност", обвини още вицепремиера отговорната за интеграцията на деца от цигански произход в училище. По думите й, децата от Златарица, които отишли вчера да сурвакат военния министър, били стресирани, че трябвало да го направят.

Думите й провокираха насмешка у Михов. Стресирани щяха да бъдат, ако заради протеста бяха отменили сурвакането, парира депутатът от ВМРО, който заяви, че това е неговият избирателен район и много добре познава хората. В Златарица има нула процента циганска престъпност, а всички деца ходят на училище, каза депутатът, посочвайки, че там управлява неговата партия. Ами, дайте да го направим национален модел, съгласи се служителката на МОН.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?