ЧЕЗ: Машините за криптовалути са сред водещите крадци на ток

Машините за добив на криптовалути са сред най-често разкритите незаконни потребители на електроенергия през 2018-а година в Западна България, съобщи на 11-ти март местното поделение на ЧЕЗ на интернет страницата на компанията.

Екипите на електрокомпанията, търсещи незаконни потребители, са открили 728 случая на кражба на електрически ток от стопански обекти, които съставляват около 11% от всички 6646 кражби на електроенергия през миналата година.

ЧЕЗ съобщава, че са били открити множество обекти с инсталирани машини – "копачи" на виртуална валута, които са се захранвали незаконно от електрическата мрежа на дружеството. Според компанията енергията, консумирана от едно такова съоръжение мощност е 50 кВтч., което се равнява на средното потребление на електроенергия на 100 до 150 домакинства.

Компанията също така отбеляза, че са били разкрити и 121 незаконни случая на потребление на електроенергия от ресторанти и барове, 38 от производствени съоръжения и складове, над 90 търговски обекта, над 40 офиса, 11 игрални зали, дървопреработвателни предприятия, строителни обекти и др.

Базираната в Чехия компания ЧЕЗ се опитва да продаде българските си активи от близо две години насам, като към момента преговаря с индийската компания "Индия пауър груп" (India Power Group), която е предложила да плати 355 млн. евро в рамките на пет години спрямо офертата на българската компания "Инерком" за 342,4 млн. евро. Въпреки това, според неназовани източници от ЧЕЗ, "Индия пауър груп" се опитва да промени офертата си, използвайки факта, че "Инерком" вече не е конкурент.

Индийската компания е част от Kanoria Foundation Trust, който обединява бизнеса на семейство Канориа. За разлика от "Инерком" това е голяма финансова групировка, чиято стойност се оценява на 10 млрд. долара. Компанията India Power произвежда вятърна, слънчева и топлинна енергия, както се занимава и с електроразпределение.

Източник: bnr.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?