Подай сигнал

Четири икони грейват в църквата в Клисура

Регион

от Цветана Георгиева 436 прегледа 0

Четири големи икони грейват в иконостаса на параклиса „Свети Архангел Михаил" в Клисура, където се пазят костите на избите по време на Априлското въстание местни жители. Ликовете на Христос и най-обичаните светци ще бъдат поставени на постоянните им места на 30 април, когато градът и България ще честват 143 г. от Априлската епопея. Иконите вече са там, те ще бъдат осветени непосредствено преди литийното шествие, което ще тръгне от параклиса и ще продължи до действаща църква „Света Богородица".


И четирите икони са дарение на храма от родолюбива българка, общата им стойност е около 3400 лева. Това е най-голямото дарение за параклиса „Свети Архангел Михаил" и старата църква „Свети Николай" в Клисура, разказа за „Марица" Николай Николов. Той е учител във възрожденското градче и инициатор за спасяването на светините на Клисура. Три от иконите са новоизписани. Едната пристигна в Клисура през есента на 2018-а, другите две бяха завършени преди месец. Едната е на свети Николай и е посветена на старата църква, която носи името на светеца. Досега ни липсваше такава икона, уточни Николай Николов. Другата е Исус Христос велик архиерей на църквата. Третата е на свети Архангел Михаил и ще бъде патронна икона на параклиса. Зографът на тези икони е Стефко Аенски. Преди година той реставрира много стара икона на Христос Пантократор, която също ще бъде поставена в иконостаса на параклиса.


Двата храма - старата църква „Свети Николай“ и параклисът „Свети Архангел Михаил", който е неразделна част от нея, са светините на Клисура, откъдето тръгна Априлското въстание. Камбаната на „Свети Николай" оповестила началото на бунта. Дни по-късно храмът бил опожарен, в двора били избити стотици клисурци. Църквата "Свети Николай" в Клисура е била храмът на местните жители до 20 април 1876 година. Тя е била опожарена по време на Априлското въстание. От нея останали зидове, част от обгорялата абсида и няколко греди.

От църквата „Свети Николай“оцелели част от зидовете и абсидата. Преди 40 години, когато двата обекта били част от историческия музей, била направена частична консервация на оцелелите зидове на храма. А преди няколко години полк. Борис Петров, Николай Николов и други клисурци поемат кампания да почистят терена, върху който е била църквата, и да възстановят параклиса. Сега малкият храм „Свети Архангел Михаил“ е действащ, в него се правят служби, най-голямата от които е в деня на светеца.