Четете в "Марица": Сух режим в неделя заради вота

Майки се връщат предсрочно на работа срещу бонус

Всеки месец средно по 18 пловдивски майки се връщат предсрочно на работното си място срещу бонус от държавата, става ясно от данните на Националния осигурителен институт. Това нарежда Пловдив сред първенците по жени, които са избрали да сменят памперсите с офиса. Освен града под тепетата в челната тройка са София и Варна. 

67 на сто от пловдивските дамите са се върнали в компанията 135 дни след като са излезли по майчинство, като за това към заплатата си са получили бонус в размер на 50% от възнаграждението си. 

Сух режим в неделя заради вота

Сух режим се въвежда по традиция през целия изборен ден в неделя, за да се сведат до минимум неприятните инциденти. Забраната за продажбата и сервирането на алкохол в търговските обекти и заведенията е разпоредена от градоначалника Иван Тотев. Табуто ще е в сила от 6 часа сутринта до 20 часа вечерта, предупредиха вчера от Община Пловдив. Употребата на спиртни напитки на обществени места, включително и на бира в градските паркове, също подлежи на санкции според местната наредба.

Образование

ПУ си избра ректор с 84% от гласовете

С 84% от гласовете на делегатите на Общото събрание проф. Румен Младенов бе избран за ректор на ПУ „Паисий Хилендарски”. От 297 дали вота си 250 подкрепиха единствената кандидатура на изборите във вуза, 22 гласуваха против, а 25 - с бели бюлетини. „Работим за една кауза и продължаваме!”, си казаха при първото ръкостискане бившият ректор проф. Запрян Козлуджов и проф. Румен Младенов, който поема щафетата.

Интервю на броя

Менда Стоянова:

С влизането в еврозоната печелим доверие и по-високи доходи

Единна минимална заплата в ЕС е невъзможна засега

Всеки здравомислещ българин, включително и от редиците на БСП, която има претенции да управлява, може да прецени, че единна минимална заплата в ЕС е невъзможна. Това би означавало крах на българската икономика.

Няма как да дадем в пъти по-висока минимална заплата и съответно рязко да се повиши и средната. Освен това в Европейския съюз заплатите са различни, както е различно и равнището на икономиката във всяка една държава.

Категорично не съм съгласна, че от българските депутати нищо не зависи. Важно е на 26 май да гласуваме, защото задачата на  народните ни представители  е да приемат определени европейски правила и да работят за защита на интересите на България.  В Европа се надига популистка и националистическа  вълна и е много опасно тя да вземе връх в управлението на ЕС. Ако това се случи, ще се подрони европейската икономика, което ще повлияе негативно върху България, твърди Менда Стоянова, един от най-активните депутати на ГЕРБ, избирана от Пловдив в 41, 42, 43 и 44-о Народно събрание. Председател е на бюджетно-финансовата комисия в парламента. 

Репортер

На матурата по български

Елин Пелин отказа 70% от зрелостниците от третия модул

Матурата по български език и литература изтръгна градски момчета и момичета от модерния им живот и ги прати на село сред петима селяци от загорските краища в разказа „Косачи” на Елин Пелин. В

Задачата да напише есе или интерпретативно съчинение на тема „Реалност или измислица” по разказа „Косачи” на българския класик се стори трудна на дванайсетокласничката Лили от Професионалната гимназия по туризъм.

Възпитаници на ПГВАД „Христо Ботев” масово се отказаха въобще да опитат. 70%  от  всички в моята стая излязоха, след като чуха темата, разказа Иван Караилиев, който учи реставрация и архитектура.

 

Недвижими имоти

Правят паркинг за електромобили в новия комплекс "Еделвайс" 

Паркоместа за два електромобила със зарядна станция за возилата ще има в новостроящия се комплекс  „Еделвайс” в район „Западен”. Екстрата е прецедент в жилищните проекти под тепетата и още една стъпка в мисията „Зелен град” според инвеститорите от кооперация Инвестиционен алианс.

Идеята е не само да се фокусира вниманието на купувачите, но и да се наложи един по-висок стандарт в живота на пловдивчани. Отделно соларни панели и малки генератори ще захранват осветлението в благоустроените паркови зони около сградите, обещават инвеститорите.

Най-търсени са двустайните жилища от 55 до 65 кв. м  

Двустайните жилища от 55-65 квадрата са най-търсени в момента на пазара в Пловдив. А купувачите инвестират в тях още докато тече строителството им, заради гъвкавите схеми на разплащане - това стана ясно по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе на 20 май в хотел „Империал” в Пловдив.

Засилва се интересът и към едностайните апартаменти, понеже те са най-конкурентни за отдаване под наем, коментираха на своята среща брокерите. Традиционните локации се запазват и те са около Медицинския университет, също в центъра на града и в кв. “Христо Смирненски”.

 

 

Регион

Пазарджик

Близнаци са първите бебета за Празника на Пазарджик

За пръв път не едно, а две бебета бяха първите, родили се на Празника на Пазарджик. Близнаците Емилияна и Ангел Гаргови проплакаха рано сутринта на Свети свети Константин и Елена в Областната болница. Така по силата на дългогодишната традиция те бяха наградените от кмета на града Тодор Попов.

Бащата на двете новородени пазарджиклийчета - Илиян Гаргов, получи от градоначалника парична награда, както и подарък - смартфон.

Наградени бяха и останалите 18 деца на Пазарджик, родени първи на този ден в предишните години. 

 

 

Хасково

Пак продават „Марса“

Близо две години след като придоби собственост върху  емблематичния за Хасково магазин „Марса“, новият собственик го продава. На рушащата се сграда, паметник на културата, е поставена табела за продажба от агенция за недвижими имоти.

Светски и ВИП

Щуро моминско парти за Габи от трио "Сопрано"

Щуро моминско парти спретна певицата Габриела Пеева от ​трио "Сопрано". Купонът в честа на бъдещата булка се разпростря в две известни пловдивски заведения. Габи  получи много изненади и подаръци от своите най-верни приятелки.

Зико събира администрацията в Областната управа на обяд за ЧРД

Областният управител Здравко Димитров ще събере администрацията на обяд днес. Причината е, че политикът има рожден ден и става на 56 години. След работа Зико ще почерпи свои приятели с питие в заведение в града под тепетата.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Иван П .П-в

Иван П .П-в

21.05.2019 | 23:06

Преди час падна метеорит или отломък от космическа ракета към кв.Кършияка.

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?